Έξι μήνες μετά την αποφυλάκιση του ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα επιστρέψει στη φυλακή, ενδεχομένως και αύριο.

Τελεσίδικα κρίθηκε ότι ξέπλενε μαύρο χρήμα από δωροδοκίες του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον το 1/5 της 19ετούς ποινής κάθειρξης που του επιβλήθηκε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Το κοντέρ των 5 ετών και 23 ημερών που παρέμεινε στη φυλακή έχει ήδη μηδενίσει για τον 78χρονο. Ούτε μια μέρα από αυτή τη φυλάκιση δεν υπολογίζεται για την ποινή στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στο σύνολο της χρεώθηκε στην έκτιση μιας άλλης ποινής για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.

Αυτή την καταδίκη ο κ.Τσοχατζοπουλος θα μπορούσε να την έχει εξαγοράσει. Και τότε θα είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής για τα εξοπλιστικά. Αλλά δεν το έκανε με αποτέλεσμα να επιστρέφει τώρα στη φυλακή.

Στον κ.Τσοχατζόπουλο επιβλήθηκε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια.

Στη φυλακή αναμένεται να οδηγηθούν ακόμα 8 κατηγορούμενοι. Άλλος για μικρό χρονικό διάστημα, άλλος για μεγαλύτερο.

Η Βίκυ Σταμάτη (απούσα και σήμερα από το δικαστήριο) και η Αρετή Τσοχατζοπούλου, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, έχουν ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής κάθειρξης των 8 ετών που τους επιβλήθηκε.

Ωστόσο, όπως μας λένε οι δικηγόροι τους, μετά την καταδίκη τους πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή για όσο διάστημα χρειαστεί (λίγες ή περισσότερες ημέρες) μέχρι ο εισαγγελέας να αποφανθεί για την υπό όρους απόλυσή τους.

Το ίδιο ισχύει για τον κατασκευαστή Αστέριο Οικονομίδη και τον επιχειρηματία Γιωργο Σαχπατζίδη.

Για την λογίστρια του πρώην υπουργού, Φρόσω Λαμπροπούλου (που μαζί με τον Τσοχατζόπουλο δεν κέρδισε κανένα ελαφρυντικό) οι συνήγοροι της λένε ότι ήδη έχει υπό όρους αποφυλακιστεί, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής των 12 ετών και δεν θα επιστρέψει στη φυλακή.

Στη φυλακή θα οδηγηθούν για να εκτίσουν την ποινή τους οι Γιώργος Κωνσταντάτος, Νίκος Καρατζάς (απορρίφθηκαν τα αιτήματα τους για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους), Νίκος Γεωργουλάκης, Κων. Αντωνιάδης.

Ο Ιωάννης Σμπώκος παρά τη μείωση στο μισό της πρωτόδικης καταδίκης του, επιστρέφει στη φυλακή καθώς εκτίει και άλλη ποινή για άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Για τον Οράτιο Μελά το δικαστήριο αποφάσισε αντί της φυλακής να του επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός.

Εκτός φυλακής με βάση τη δικαστική απόφαση μένουν οι καταδικασθέντες :

Νίκος Ζήγρας, Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα, Παναγιώτης Σταμάτης ,Νίκος Καρατζας , Γκούντρουν Μολντενάουερ -Τσοχατζοπούλου, που είχαν μικρότερες ποινές για τις οποίες αποφασίστηκε να μετατραπούν σε χρηματικές (εξαγορά προς 20 ευρώ κάθε μέρα φυλάκισης).Οι κατηγορούμενοι θα πληρώσουν την εξαγορά σε 36 δόσεις.

Το δικαστήριο συνεχίζει και αύριο για να αποφασίσει για τις χρηματικές ποινές.

Πηγή: mononews.gr