Η Φώφη Γεννηματά είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Με ενσωματωμένο το 96% όσων ψήφισαν η κυρία Γεννηματά λαμβάνει το 56,66% (83.266 ψήφοι) έναντι 43,34% (63.690 ψήφοι) του Νίκου Ανδρουλάκη. Συνολικά ψήφισαν 155.500 σε όλη την Ελλάδα.

Ο καιρός, χθες σε όλη τη χώρα ήταν άστατος αλλά η κεντροαριστερά φαίνεται να ζει τη δική της άνοιξη. Οι φόβοι για προσέλευση στην κάλπη σημαντικά λιγότερων ψηφοφόρων δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, η συμμετοχή ήταν τέτοια που έδειξε ότι η κοσμοσυρροή της προηγούμενης Κυριακής δεν ήταν τυχαία. Οι πολίτες με τη μαζική τους παρουσία και στο δεύτερο γύρο των εκλογών έστειλαν το μήνυμα ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς ανακάμπτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος ξεκίνησαν τις δηλώσεις τους με αναφορές στο ηχηρό παρών των πολιτών.

Το αποτέλεσμα είχε ξεκαθαρίσει από την καταμέτρηση του 20% των τμημάτων. Η κυρία Γεννηματά προηγούνταν σε όλες τις περιφέρειες, πλην Κρήτης, το μόνο που έμενε να ξεκαθαριστεί ήταν το τελικό ποσοστό των μονομάχων. Η ροή των αποτελεσμάτων έδειξε και ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Σε σχέση με τον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά έλαβε περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 12000 ψήφους περισσότερους.

Στις 11 το βράδυ έφτασε στο κέντρο Τύπου ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ακολούθησε, εμφανώς ικανοποιημένη Φώφη Γενημματά. Χαιρετήθηκαν με τρόπο θερμό και αντάλλαξαν συγχαρητήρια. «Για μένα αυτή είναι η κρισιμότερη στιγμή. Να προχωρήσουμε όλοιμαζί» τόνισε περιχαρής ο Νίκος Αλιβιζάτος που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος. Δεν είχε άδικο. Οι εκτιμήσεις ότι μια μάχη Γεννηματά-Ανδρουλάκη θα πόλωνε το κλίμα και θα οδηγούσε πολύ λιγότερο κόσμο στην κάλπη του δεύτερου γύρου, δεν επιβεβαιώθηκαν. Σημαντικές αναταράξεις δεν υπήρξαν. Η ενότητα, έχει διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι η πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα που διεκδικεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου στο οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι αλλά και οι βασικοί παίχτες του χώρου της κεντροαριστεράς. Τις επόμενες μέρες, η επικεφαλής της Κεντροαριστεράς θα έχει σειρά συναντήσεων με τους συνυποψηφίους της αλλά και τους επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Την κυρία Γεννηματά, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, συνεχάρησαν οι Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας. Όλοι τους επεσήμαναν τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που έδωσε δυναμική στο εγχείρημα αλλά και στην ανάγκη μιας συντεταγμένης και ενωτικής πορείας προς το συνέδριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Κώστα Σημίτη. «Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρο-αριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης. Η παραδοσιακή άποψη πως «οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν» δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας : Όλοι μαζί», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τη Φώφη Γεννηματά έσπευσε να συγχαρεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.«Θέλω να συγχαρώ την κυρία Γεννηματά, για την εκλογή της. Και προσβλέπω πάντα σε αληθινή συνεννόηση για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο αρχηγός της ΝΔ
Φώφη Γεννηματά: Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι εδώ

Στη νικητήρια δήλωση της, η Φώφη Γεννηματά ευχαρίστησε «τους χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες, που για δεύτερη φορά έδωσαν βροντερό παρόν στις κάλπες» δίνοντας «τεράστια ώθηση στον νέο, ενιαίο φορέα, για μια μεγάλη παράταξη ΝΙΚΗΣ τώρα». Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι έχει «πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η καθαρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες» και επεσήμανε ότι από τη Δευτέρα «όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους».

«Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ» τόνισε και ευχαρίστησε τον Νίκο Αλιβιζάτο και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.»

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεσμεύομαι για την ενότητα, υπόσχομαι το μέλλον

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τους πολίτες που έδωσαν το παρών στη κάλπη, συνεχάρη τη Φώφη, τόνισε ότι «η παράταξή μας είναι εδώ, ισχυρή, απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε: «Θέλω να δεσμευτώ για την ενότητα, για τη νέα προοπτική. Υπόσχομαι το μέλλον. Ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ