Με διαφορά 12 ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 30% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνοντας τη διαφορά της σε ένα χρονικό σημείο όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε πολιτική αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος το κοινωνικό μέρισμα. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής που λαμβάνει ποσοστό 9,5% (έναντι 8,5% της ΔΗ.ΣΥ στην τελευταία δημοσκόπηση της 15ης Νοεμβρίου). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 6,5% η Ενωση Κεντρώων με 2,5% και οι ΑΝΕΛ με 2%. Το κόμμα το Βασίλη Λεβέντη και του Πάνου Καμμένου σημειώνουν μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τέλος η ΛΑ.Ε και η Πλεύση Ελευθερίας, σημειώνουν ποσοστά της τάξεως του 1,5% και 1% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα, η ΝΔ κυριαρχεί τόσο σε καταλληλότητα πρωθυπουργίας όσο και σε παράσταση νίκης. Συγκεκριμένα ο Κυρ. Μητσοτάκης προηγείται με 30% έναντι 21% του Αλ. Τσίπρα, χωρίς να διαφεύγει της προσοχής πως εξακολουθεί να προηγείται ο «κανένας» με ποσοστό 46%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 60,5% έναντι μόλις 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει και την ευρεία απογοήτευση του εκλογικού σώματος όσον αφορά το μέλλον του αλλά και την κατάσταση της χώρας. Αναλυτικά, στην ερώτηση αν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση το 74,5% απαντά στη «λάθος», ενώ το 55% δηλώνει πως «δεν είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και υπάρχουν εναλλακτικές». Παράλληλα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση δηλώνει μόνο το 6% στο σύνολο και μόλις το 13,5% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δικαιολογεί τα ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος (48% έναντι 86,5% της ΝΔ).

Εντονη η απογοήτευση και όσον αφορά το μέλλον των οικονομικών, καθώς οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό εμφανίζονται απαισιόδοξοι. «Μάλλον θα χειροτερεύσει» ή «σίγουρα θα χειροτερεύσει» η προσωπική οικονομική κατάσταση απαντά το 55%, ενώ αντίθετα «μάλλον θα βελτιωθεί» ή «σίγουρα θα βελτιωθεί» απαντά μόλις το 8,5%.  Αξιοσημείωτο ακόμα πως μόνο το 1% θεωρεί την οικονομική του κατάσταση συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων, κάτι που αποτυπώνει αποδοχή μίας υφιστάμενης κατάστασης.

Τέλος όσον αφορά δύο μείζονα θέματα επικαιρότητας, τους πλειστηριασμούς και την Σ.Αραβία, τo 74,5% θωρεί πως η κυβέρνηση δεν προστατεύει την «λαϊκή κατοικία», ενώ το 60,5% ότι το θέμα της Σ. Αραβίας, είχε «υποψία σκανδάλου».

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ