Στα λευκά ντύθηκαν σήμερα αρκετές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας με τα πρώτα χιόνια για φέτος να πέφτουν απ’ το πρωί, χωρίς πάντως για την ώρα να καταγράφονται ιδιαίτερα προβλήματα, αν και σε κάποια σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Έντονο το κρύο και στην Αθήνα σήμερα με τη θερμοκρασία να κινείται γύρω στους 7-8 βαθμούς, ενώ στην Πάρνηθα χιονίζει και πάλι από νωρίς το πρωί.

Με τις πρώτες νυφάδες χιονιού «ξύπνησε» η Λάρισα, καθώς, λίγο μετά τις 7 το πρωί, άρχισε να χιονίζει μέσα στη πόλη. Χιόνι απ’ το πρωί πέφτει επίσης στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα με το κρύο να είναι τσουχτερό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές.

Επί ποδός βρίσκονται 25 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που καθαρίζουν το οδικό δίκτυο απ’ το χιόνι, ρίχνοντας παράλληλα αλάτι. Μέχρι τώρα πάντως το οδικό δίκτυο δεν παρουσιάζει προβλήματα και είναι ανοικτό, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης.

Χιονόπτωση και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, στα ορεινά και πεδινά σημειώνεται και στο νομό Καρδίτσας, όπου αντίστοιχα επιχειρούν 24 μηχανήματα για να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος.

Σε αντίστοιχη ετοιμότητα και η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Παπαδημόπουλος έχει δοθεί εντολή σε μηχανήματα με αλάτι να βρίσκονται στη περιοχή της Μελούνας, στις περιοχές Καλλιπέυκη, Αμπελάκια αλλά και στη Ραψάνη και την Σπηλιά.

Το ίδιο λευκό σκηνικό ζουν σήμερα και οι κάτοικοι της Λαμίας, όπου χιονίζει απ’ το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο οδικό δίκτυο, ενώ η χιονόπτωση εντοπίζεται στην περιοχή των Καμένων Βούρλων. Στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση στην κυκλοφορία, το ίδιο και στον δρόμο Λαμίας – Άμφισσας. Χωρίς προβλήματα η κίνηση στον δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των εκχιονιστικών των δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν μετά το μεσημέρι.

Χιόνι πέφτει απ’ τα ξημερώματα και σε πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και μέσω Λουσών, όπως και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Πάντως, μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους. Επίσης, χιονόπτωση σημειώνεται και στην ορεινή Ναυπακτία, αλλά οι δρόμοι είναι ανοικτοί, ενώ τα μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να απομακρύνουν τον πάγο από το δρόμο που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.

Κάτω απ’ το 0 έχει πέσει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, όπου επίσης χιονίζει απ’ το πρωί. Αραιές νιφάδες πέφτουν σε αρκετά μέρη όμως από το πρωί πέφτει πυκνό χιόνι στην Αρναία Χαλκιδικής και στην Κατερίνη

Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν και στην Καρδία Θεσσαλονίκης, ενώ ειδικά στη Χαλκιδική σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους οδηγούς που κινούνται στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου από το 52ο χλμ, στο ύψος του Αγίου Προδρόμου έως την είσοδο του Πολυγύρου. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγιάς και στον επαρχιακό δρόμο Αρναίας-Ταξιάρχη.

Προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, έχουν δημιουργήσει οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται στην ορεινή Κορινθία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς:

– Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

– Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

– Δερβενίου-Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.

– Γκούρας-Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

– Γκούρας-Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.

– Γκούρας-Λικουριάς, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

– Κιάτου-Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.

Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα και εργάζονται συνεχώς, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι δρόμοι.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα αυτοκίνητα για να κινηθούν σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην εθνική οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από το 21ο χιλιόμετρο, έως και το 50ό χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου- Άνω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Αναλυτικά σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση απ’ την αστυνομία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

Δ.Α. ΑΧΑΪΑΣ

Επ. Ο. Καλαβρύτων – Διακοπτού (μέσω Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου)

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Πατρών (Μέσω Χαλανδρίτσας),

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μέσω Πριόλιθου),

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Χ/Κ.

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Αιγίου (Μέσω Πτέρης)

Ε.Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μεσω Λουσών)

Π.Ε.Ο. Κλειτορίας – Αροανίας έως και Ψωφίδα (μέσω αυχαίνα Πριόλιθου),

Ε.Ο. Κλειτορίας – Γκούρας (μέσω Λυκουρίας)

Ε.Ο. Πούντας – Καλαβρύτων από την 12,000 Χ/Θ

Δ.Α. ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Πλατάνου από το ύψος του Παλαιοπύργου.

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Άνω Χώρας από το ύψος της Ρέρεσης.

Δ.Α. ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ε.Ο Αγρινίου-Καρπενησίου από το 21 χλμ έως και το 50 χλμ.

Επ. Ο. Καλλιθέας-Προυσού από το 11 χλμ έως τα όρια του νομού Αιτ/νιας

Δ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 8 ο χλμ.

Δ.Α. ΣΕΡΡΩΝ

Επ. Ο. Σερρών – Λαιλιά Χ.Κ Σερρών, από 24ο έως 28ο χλμ.

Δ.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Επ. Ο. Αρναία – Ταξιάρχη, (μέσω Χολομώντα), από 1-16ο χλμ. Ε.Ο. Θεσ-νίκης – Πολύγυρου Επ. Ο. Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ε.Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 12ο έως 35ο χλμ, θέση Τύμπανος.

Ε.Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 15 ο έως 25ο χλμ, θέση Άγιος Νικόλαος.

Επ. O. Καρδίτσας-Φράγματος Ν. Πλαστήρα (Μέσω Μορφοβουνίου) από 20ο χλμ.

Επ. Ο. Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου, από 46ο έως 62ο χλμ. θέση «Ζαχαράκη»

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ.Α. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ε.Ο. Καρπενησίου -Λαμίας από 3ο -8ο χλμ.

Ε.Ο. Καρπενησίου -Αγρινίου από 3ο έως 12ο χλμ Θέση «Μπαγασάκι»

Π.Ε.Ο. Καρπενησίου- Λαμίας από 5ο έως 13ο χλμ Ράχη Τυμφρηστού

Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 5ο έως 25ο χλμ..

Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς, από 5ο έως 40ο χλμ (Θέση Βράχος)

Επ. Ο. Καρπενησίου – Αγρινίου ( μέσω Προυσού) από 35ο έως 45ο χλμ

Επ. Ο. Καρπενησίου-Στενώματος από 3ο έως 40ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Φιδάκια από 3ο χλμ έως 25ο χλμ

Επ. Ο. Καρπενησίου-Αγίας Τριάδας από 1ο χλμ έως 35ο χλμ.

Επ. Ο Φουρνά -Καρδίτσα από 1ο έως 20ο χλμ.

Επ. Ο. Καρπενησίου – Χ/Κ, από 1ο έως 15ο χλμ. Δ.Α. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Ε. Ο. Λαμίας – Καρπενησίου από το 58ο χλμ.N

ΠΗΓΗ: News247, ΑΠΕ-ΜΠΕ, seleo, trikalanews, onlarissa, lamiareport