Στα μαύρα «βάφτηκε» το κόκκινο χαλί έξω από το ξενοδοχείο «The Beverly Hilton» όπου πραγματοποιήθηκε η 75η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών. Σε ένδειξη υποστήριξης της καμπάνιας Me Too και Times Up για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών και τη βελτίωση τη θέσης τους όχι μόνο στη βιομηχανία της διασκέδασης αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι γυναίκες ηθοποιοί ντύθηκαν στα μαύρα – πολύχρωμη εξαίρεση η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ (HFPA), Meher Tatna, η οποία διάλεξε ένα κόκκινο σύνολο για να γιορτάσει σύμφωνα με την ινδική κουλτούρα ένα επετειακό γεγονός, και συγκεκριμένα την 75η απονομή, αλλά φρόντισε να καρφιτσώσει πάνω του μια κονκάρδα «Time’s Up» για να δηλώσει τη συμπαράστασή της.Οικοδεσπότης Seth Meyers έπρεπε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί παρουσιάζοντας την πρώτη μεγάλη χολιγουντιανή τελετή μετά τις αποκαλύψεις για πάλαι ποτέ ισχυρούς άντρες του θεάματος. Ο εναρκτήριος μονόλογός του, που ξεκίνησε καλωσορίζοντας τις κυρίες και τους «εναπομείναντες» κυρίους, έθιξε περίτεχνα τη «φριχτή συμπεριφορά» τους με αναφορές στον Harvey Weinstein («Σήμερα απουσιάζει, αλλά θα επιστρέψει σε είκοσι χρόνια όταν θα είναι ο πρώτος που θα αποδοκιμαστεί στο αναμνηστικό βίντεο για όσους πέθαναν) και στον Kevin Spacey («Χάρηκα που θα γυριστεί μία ακόμη σεζόν του “House of Cards”. Ο Christopher Plummer είναι διαθέσιμος για να τον αντικαταστήσει και εκεί;»). Παραδέχθηκε επίσης ότι έχουν δίκιο όσοι θεωρούσαν πρέπον να παρουσιαστεί η τελετή από μια γυναίκα, αλλά παρατήρησε πως «αν σας παρηγορεί ωστόσο αυτό, είμαι ένας άντρας χωρίς καμία απολύτως επιρροή στο Χόλιγουντ» και δείχοντας τον Seth Rogen συνέχισε ότι «δεν είμαι μάλιστα ο πιο ισχυρός Seth σ’ αυτή την αίθουσα απόψε».

Το «Big Little Lies» (καλύτερη μίνι σειρά, α΄ γυναικείος και β΄ αντρικός και γυναικείος ρόλος σε μίνι σειρά), το «The Handmaid’s Tale» (καλύτερη δραματική σειρά και α΄ γυναικείος ρόλος) και το «The Marvelous Mrs. Maisel» (καλύτερη κωμική σειρά και α΄ γυναικείος ρόλος), που όλες έχουν «γυναικεία» θεματική, απέσπασαν τις περισσότερες Χρυσές Σφαίρες. Η Nicole Kidman, πρωταγωνίστρια του «Big Little Lies» αφιέρωσε τη νίκη της στις συμπρωταγωνίστριές, στις κόρες και στη μητέρα της αποθεώνοντας τη «δύναμη των γυναικών», η Laura Dern, βραβευμένη για την ίδια σειρά, ευχήθηκε «να διδάξουμε τα παιδιά μας ότι το να μιλάνε ανοιχτά χωρίς το φόβο εκδίκησης θα είναι το νέο φωτεινό αστέρι που θα καθοδηγεί την κουλτούρα μας», ενώ η Elizabeth Moss διάβασε ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Margaret Atwood στο οποίο βασίστηκε το βραβευμένο «The Handmaid’s Tale».

Σε άλλους λόγους, η Barbra Streisand εμφανίστηκε οργισμένη που παραμένει η μόνη γυναίκα η οποία έχει κερδίσει Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας (το 1984 για το «Yentl»), ενώ η Oprah Winfrey, την οποία ο Seth Meyers παρακίνησε να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, μίλησε πάνω από 8 λεπτά παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille και χρησιμοποίησε το σύνθημα «Time is up» («Ο χρόνος τους τελείωσε») για τη δύναμη των αντρών που κακοποιούν και εκμεταλλεύονται τις γυναίκες. Το Χόλιγουντ φυσικά δεν ξεμπέρδεψε επειδή κάποιες ηθοποιοί επέλεξαν ως συνοδούς στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών ακτιβίστριες από φεμινιστικές οργανώσεις ή επειδή γιουχαρίστηκε ο –απών– Harvey Weinstein«The show goes on» είπε ο Seth Meyers και το θέαμα θα συνεχίζεται όσο το Χόλιγουντ θα προσπαθεί να καθαρίσει τη φήμη του.

Δείτε τον εναρκτήριο μονόλογο του Seth Meyers και το λόγο της Oprah Winfrey:

 

ΠΗΓΗ: AΘΗΝΟΡΑΜΑ