Του δημοσιογράφου

ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ναι σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές. Έβαλε γερή πλάτη στο προσφυγικό, στήριξε την κυβέρνηση στο Σκοπιανό, καταδίκασε τα συλλαλητήρια, χειροκρότησε το ξεπούλημα του λιμανιού, σιώπησε στη διάλυση των αστικών συγκοινωνιών και την απαξίωση του ΟΑΣΘ, έδωσε τα διαπιστευτήρια του στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί «σιγή ιχθύος» στην εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και για το εθνικό ζήτημα, προχώρησε ένα  βήμα παραπέρα στις εθνικά επικίνδυνες αστειότητες του.

Είναι γεγονός ότι τον απασχολούν περισσότερο τα δρώμενα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και η στήριξη των κυβερνητικών επιλογών και λιγότερο τα προβλήματα της πόλης στην οποία είναι δήμαρχος. Για κάποιους πολιτικούς αναλυτές μάλιστα, η μεταπήδηση του δημάρχου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα ολοκλήρωνε το φλερτ Μαξίμου-Μπουτάρη.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό ο Γιάννης Μπουτάρης αναρωτήθηκε από το βήμα του σώματος αν θα έπρεπε, όπως κάνουν οι Σκοπιανοί, να αλλάξουμε κι εμείς τα ονόματα σε αεροδρόμιο, σταθμό ΚΤΕΛ κλπ. Σήμερα το πρωί, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το προχώρησε κι άλλο, προτείνοντας την μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία» σε «Ν. Γκάλης»! Ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΙ ότι νοιώθει πληγωμένος βλέποντας το όνομα «Μακεδονία» στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης διότι του θυμίζει «μια πληγή που άνοιξε και δεν κλείνει», τη στιγμή μάλιστα που οι τουρίστες νομίζουν ότι προσγειώθηκαν όχι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αλλά στο αεροδρόμιο των Σκοπίων!

Σχολιάζοντας τις θέσεις του Γιάννη Μπουτάρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στο «Reporter 24» ανέφερε:

«Αυτά τα πρωτάκουστα που δήλωσε ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης για τη μετονομασία του αεροδρομίου και του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων από «Μακεδονία» σε «Νίκος Γκάλης» ή ότι άλλο δεν ερεθίζει «φίλους» και δεν «παραξενεύει τους επισκέπτες» καταρρίπτουν ακριβώς τις θέσεις περί σύνθετης ονομασίας. Τίποτα σ’ ένα μέλλον καλής γειτονίας αλλά και επιχειρηματικής εξέλιξης δεν πρέπει να μπερδεύει τρίτους: Οτιδήποτε μακεδονικό, από τοπωνύμιο μέχρι εμπορικό προϊόν, πρέπει να αναφέρεται μόνο στη Μακεδονία, περιφέρειας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς αστειότητες».

 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μέλος της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία» κ. Παν. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης για τη μετονομασία του αεροδρομίου «Μακεδονία» σε… «Αεροδρόμιο Νικ Γκάλης»!

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν πρόκειται για τη διατύπωση μίας πολιτικής θέσης αλλά για μία πολιτική προβοκάτσια» και ότι  η «συνήθης αμετροέπεια του καθίσταται ΚΑΙ εθνικά επικίνδυνη».

Συγκεκριμένα ο κ. Παν. Αβραμόπουλος έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο F.B

«Απευθύνω έκκληση στον Γιάννη Μπουτάρη να βάλει τέλος στη συνήθη αμετροέπειά του η οποία καθίσταται πλέον ΚΑΙ εθνικά επικίνδυνη. Δυναμιτίζει μία κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται με την ευθύνη της κυβέρνησης της χώρας, απαξιώνει δε το Δήμο Θεσσαλονίκης και την παράταξη που τον διοικεί. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τη διατύπωση μίας πολιτικής θέσης αλλά για μία πολιτική προβοκάτσια».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κ. Σταύρου Καλαφάτη: «Στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεπέρασε τον εαυτό του σε ανιστόρητες δηλώσεις. Από τα βαφτίσια των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία», πέρασε σε απαράδεκτες προτάσεις: Ζήτησε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε εμείς τον όρο Μακεδονία! Δήλωσε -πάλι- ότι ντρέπεται που είναι Έλληνας . Του διαμηνύουμε ότι εμείς ντρεπόμαστε που είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης».

Οργισμένες αντιδράσεις είχαμε από το σύνολο του πολίτικου κόσμου, ενώ πήραν φωτιά και τα σόσιαλ μήντια.