Μία βόλτα στην περιοχή των Πανεπιστημίων αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την έντονη παρουσία φοιτητών –προπτυχιακών και μεταπτυχιακών –από όλο τον κόσμο. Ο λόγος που βρίσκονται εδώ δεν είναι άλλος από το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, το οποίο τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μία άλλη χώρα της επιλογής τους, για ένα εξάμηνο έως και ένα έτος.

Νέοι από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την καθημερινότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων, λέγοντας μάλιστα πως η Θεσσαλονίκη πλέον θα αποτελεί έναν από τους αγαπημένους τους προορισμούς.

To πρόγραμμα Erasmus δίνει στους νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες χώρες, πολιτισμούς και κουλτούρες, ενώ παράλληλα να χτίσουν φιλίες χρόνων και εμπειρίες ζωής. Η Θεσσαλονίκη –σύμφωνα με τις δηλώσεις των φοιτητών που την επέλεξαν-δίνει την δυνατότητα να τα πετύχει ο καθένας αυτά στο έπακρο.

Τι είναι λοιπόν αυτό που προσελκύει τους ξένους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη;

Την απάντηση σ’αυτό το ερώτημα μας έδωσε ο Javierαπό την Βαρκελώνη, φοιτητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. «Ήθελα εξαρχής να έρθω εδώ για σπουδές, καθώς όλοι μου οι φίλοι μιλούσαν για το πόσο

όμορφη πόλη είναι. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι. Ήδη από τις πρώτες μέρες, η υποδοχή μας στην Θεσσαλονίκη ήταν θερμή και όλοι οι έλληνες συμφοιτητές μου ήταν πρόθυμοι να με βοηθήσουν να προσαρμοστώ και να με ξεναγήσουν στην πόλη.

Με την Erasmus Student Network (ESN) μάλιστα οργανώθηκαν πολλές εκδρομές με αγαπημένη μου αυτή στην Έδεσσα, όπου είδαμε τα λουτρά και τους καταρράκτες». Αρκετοί ήταν οι φοιτητές που μίλησαν για την νυχτερινή ζωή της πόλης και την «ζεστή» ατμόσφαιρα που επικρατεί σχεδόν κάθε μέρα και κάθε ώρα. «Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσες να το δεις στη Μασσαλία» , δήλωσε η Abigail, φοιτήτρια του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, συμπληρώνοντας ότι η ζωή εδώ είναι πάρα πολύ οικονομική και οι επιλογές για διασκέδαση είναι αμέτρητες: «Μου αρέσει πάρα πολύ να βγαίνω για ποτό στην Άνω Πόλη που έχει υπέροχη θέα τα φωτισμένα Κάστρα, ενώ για φαγητό προτιμώ μία παραδοσιακή ταβέρνα στα λαδάδικα. Ωστόσο η φοιτητική λέσχη μας καλύπτει πλήρως σε όλα τα γεύματα γι’αυτό και δεν το κάνω πολύ συχνά!»

Οι καθημερινές συνήθειες των ξένων φοιτητών περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των μαθημάτων τους στο Πανεπιστήμιο, ενώ τα απογεύματα αρκετούς τους βλέπουμε να κάνουν ποδήλατο στην παραλία ή να απολαμβάνουν τον απογευματινό τους καφέ με θέα τη θάλασσα και τον ιστορικό Λευκό Πύργο. Αρκετοί μάλιστα ήταν και αυτοί που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον ως προς τον πολιτισμό της πόλης και δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μουσεία και τα αξιοθέατα.

Χαρακτηριστικά η Chelsea σπουδάζοντας φιλολογία στο Leicester της Αγγλίας –και τώρα στο ΑΠΘ- ανέφερε το πόσο εκτιμά και θαυμάζει την βυζαντινή ιστορία και πόσο ενδιαφέρον της προκαλεί η αρχιτεκτονική των εκκλησιών της πόλης. «Με πάνω από 3.000 χρόνια ιστορίας, η Θεσσαλονίκη μου επιτρέπει να μελετήσω και να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο τις γνώσεις μου και να μάθω νέα πράγματα. Πρόκειται για μία πόλη ιστορική την οποία όσο την ¨περπατάς¨ την ανακαλύπτεις».

Πλήθος οργανωμένων από την πανεπιστημιακή κοινότητα εξορμήσεων στον Όλυμπο, τα Μετέωρα, την Χαλκιδική αλλά και νησιά όπως η Κρήτη και η Ζάκυνθος, αφήνουν

έκπληκτους όσους αποφάσισαν να τα επισκεφθούν γεμίζοντάς τους με εικόνες και αναμνήσεις που θα κρατήσουν για πάντα.

Μένη Αναστασιάδου