Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδίκασε τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα της Συρίας το Σαββατοκύριακο, λόγω της οποίας εκτιμάται πως 500 περίπου ασθενείς χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια με «ενδείξεις και συμπτώματα που υποδεικνύουν έκθεση σε τοξικά χημικά».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «υπήρχαν ενδείξεις έντονου ερεθισμού στις βλεννώδεις μεμβράνες, αναπνευστικής ανεπάρκειας και προβλημάτων στα κεντρικά νευρικά συστήματα αυτών που εκτέθηκαν».

«Ο ΠΟΥ ζητά άμεση και απεριόριστη πρόσβαση στην περιοχή για να συνδράμει αυτούς που επηρεάστηκαν, να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στην υγεία, και να προβεί σε μια εκτενή αντίδραση ως προς τη δημόσια υγεία» τόνισε ο Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για θέματα εκτάκτων αναγκών, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ δεν έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Γούτα, περιλαμβανομένης της Ντούμα, όπου έλαβε χώρα η φερόμενη επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται την ευθύνη.

Στη σχετική ανακοίνωση ο ΠΟΥ επικαλείται αναφορές που κάνουν λόγο για πάνω από 70 νεκρούς. «43 από αυτούς τους θανάτους σχετίζονταν με συμπτώματα που συνάδουν με έκθεση σε εξαιρετικά τοξικά χημικά. Δύο κέντρα υγείας επηρεάστηκαν επίσης από τις επιθέσεις» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης την υποχρέωσή τους να μην πλήττουν υγειονομικές εγκαταστάσεις και προσωπικό, και ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι παράνομη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr