Η χθεσινή αποκάλυψη του επεισοδίου με το τουρκικό ελικόπτερο στη νήσο Ρω, το οποίο η πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχείρησε να παρουσιάσει ως «θερμό» προκειμένου να αναδείξει τη σκληρή στάση του υπουργού Πάνου Καμμένου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και η υποβάθμιση του περιστατικού από το Μαξίμου, ήρθε να προστεθεί στα επεισόδια που συνθέτουν το σίριαλ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της απουσίας κοινής γραμμής στα Εθνικά Θέματα.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας τον χρόνο να περνά και το θέμα με την πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πλησίον της νήσου Ρω να λαμβάνει διαστάσεις, αναγκάστηκε να παρακάμψει, όπως έχει κατ’ επανάληψη πράξει το τελευταίο διάστημα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κάτι που κάνει κάτι παραπάνω από εμφανή την αδυναμία συνεννόησης και χάραξης μιας ενιαίας γραμμής.

Η χρησιμοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη, που ανέλαβε το βάρος της άτυπης, πάντα ενημέρωσης, ως παρακαμπτηρίου οδού δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που επεκτείνεται και εντός του πενταγώνου.

Οι πληροφορίες που φέρουν τη στρατιωτική ηγεσία να έχει χωριστεί στα δύο και να τάσσονται είτε υπέρ του υπουργού είτε υπέρ του αναπληρωτή του σε μια κανονική κυβέρνηση θα είχε αντιμετωπιστεί κάθετα από τον πρωθυπουργό, τόσο εξ αιτίας του ρόλου του όσο και λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα και ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

Όμως το γεγονός πως στο υπουργείο ηγείται ο κυβερνητικός εταίρος, εξ αιτίας του οποίου παραμένει στη διακυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα δεδομένα και μπορεί κατά διαστήματα να αδειάζεται ο συγκυβερνήτης εν τούτοις αποφεύγεται η απ’ ευθείας αντιπαράθεση.

Χθες έγιναν τα εξής:

1. Υπήρξε διαρροή σε ιστοσελίδα που δεν διαψεύστηκε με αποτέλεσμα να αναπαραχθεί και η οποία έκανε αναφορά σε εμπλοκή πάνω από τη νήσο Ρω όπου τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή υπερπτήση. Το ελικόπτερο αναχαιτίστηκε με προειδοποιητικά πυρά.

2. Υπήρξαν εν συνεχεία διαρροές που έφεραν τη στρατιωτική ηγεσία να πραγματοποιεί συσκέψεις επί συσκέψεων, μετά την αρχική διαρροή, ενώ ταυτόχρονα έκαναν λόγο για ιδιαιτέρως σοβαρό περιστατικό.

3. Όταν άρχισαν να τίθενται τα εύλογα ερωτήματα για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και σε τι στοιχεία θα βασιστούν σήμανε υποχώρηση με το Μέγαρο Μαξίμου να παρεμβαίνει και να ζητεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον ΑΓΕΕΘΑ να μαζευτεί το θέμα. Κάτι που έπραξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέσω άτυπης ενημέρωσης.

4. Την ίδια στιγμή και μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προς το Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε παράλληλη άτυπη ενημέρωση που επιβεβαίωνε το περιστατικό, ως προς τα προειδοποιητικά πυρά αλλά διευκρίνιζε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, επομένως δεν «αξιολογείται ως μείζον το συμβάν».

Ξεπερνώντας έστω το γεγονός ότι κάποιος ρίχνει έστω και προειδοποιητικά πυρά προς την αντίθετη πλευρά τη στιγμή που δεν υπάρχει παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, είναι αν μη τι άλλο απαραίτητο να δοθούν επίσημες και συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Διότι είναι αδιανόητο να επιχειρείται η εκμετάλλευση περιστατικών για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων σε σημείο που να τίθεται υπό αμφισβήτηση συνολικά το θέμα. Η διγλωσσία που υπήρξε, τα αδειάσματα και η εικόνα των δύο γραμμών και μέσα στο Πεντάγωνο προκαλούν αναστάτωση ανησυχία και έντονο προβληματισμό.

 

ΠΗΓΗ: Lykavitos.gr