Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από θύματα της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά στη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο και τα δείγματα βγήκαν θετικά σε χημικές ουσίες, ιδίως σε χλώριο και ορισμένα σε έναν νευροτοξικό παράγοντα, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Νωρίτερα σήμερα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλωνεπιβεβαίωσε ότι εμπειρογνώμονες οδεύουν προς τη Συρία και θα ξεκινήσουν το Σάββατο έρευνες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της πόλης Ντούμα.

Ο ΟΑΧΟ αποφάσισε να στείλει τους ειδικούς αυτήν την εβδομάδα για να ερευνήσουν τις καταγγελίες για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα. Το αίτημα αυτό είχαν υποβάλει τόσο η συριακή όσο και η ρωσική κυβέρνηση.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι η Δαμασκός θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Δύση για οποιαδήποτε παρεμπόδιση του έργου των εμπειρογνωμόνων στη χώρα.

Λίγο νωρίτερα, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ειδικοί του ΟΑΧΟ έφτασαν στη Βηρυτό και επρόκειτο να αναχωρήσουν άμεσα για τη Δαμασκό.

Επίσης, η Σουηδία υπέβαλε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια πρόταση ψηφίσματος που αφορά την αποστολή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Συρία προκειμένου να εκκαθαρίσουν ”μια και καλή” τα χημικά όπλα από τη χώρα αυτή.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στα μέλη του ΣΑ πριν από τη συνεδρίασή του, κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας σε αντίποινα για τη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα.

Το 15μελές Συμβούλιο δεν κατάφερε να περάσει κανένα από τα τρία ψηφίσματα που είχαν υποβληθεί την περασμένη Τρίτη και αφορούσαν τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία. Η Ρωσία άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος ενώ τα δύο ψηφίσματα που πρότεινε η Μόσχα δεν συγκέντρωσαν τις 9 ψήφους που απαιτούνταν για να εγκριθούν.

Με Πληροφορίες: MSNBC/ ΑΠΕ-ΜΠΕ