Μα, να τα «δώσει όλα» φυσικά. Η ιστορική φράση του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ που θα αφήσει ιστορία και στη συνέχεια θα συνδεθεί με μια περίοδο αλόγιστης σπατάλης και δημοσιονομικής εκτροπής.

Η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το 1981 μέχρι το 1985, ακολούθησε μια ανεξέλεγκτη «φιλολαϊκή» πολιτική, με αυξήσεις μισθών, κρατικοποιήσεις εταιριών, αυξήσεις και επιδόματα συντάξεων κλπ. Από το 1984, υπουργός οικονομικών ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης.

Μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του 1985, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το ταμείον είναι πολύ μείον. Υπουργός Οικονομικών είναι ο Δημήτρης Τσοβόλας αλλά τα κλειδιά παίρνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σημίτης.

Ακολουθεί μια τριετία λιτότητας, που ονομάστηκε επίσημα «Σταθεροποιητικό πρόγραμμα της οικονομίας».

Οι προεκλογικές υποσχέσεις για συνέχιση της πολιτικής της προηγούμενης τετραετίας, αντικαθίστανται έτσι με ένα βαρύ πρόγραμμα λιτότητας. Όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου έβλεπε τη δημοφιλία του ίδιου και του κόμματός του να πέφτουν. Γι΄ αυτό, το 1988, σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές, αλλάζει ξανά την οικονομική πολιτική του.

Τα «κλειδιά» από τον μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη, πήρε ο Δημήτρης Τσοβόλας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα παροχών σε αυτήν προεκλογική περίοδο. Εξού και η φράση που χρησιμοποίησε ο τότε πρωθυπουργός.

Το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» έγινε σύνθημα για το τέλος της τριετούς λιτότητας.

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ