Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την ήττα της Ιαπωνίας και την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στην Κορέα, η χώρα κόπηκε στη μέση. Πριν από την αποχώρησή τους, όσα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής βρίσκονταν βορείως του 38ου παραλλήλου παρέδωσαν τον οπλισμό τους στους Σοβιετικούς, όσα βρίσκονταν νοτίως των συνόρων τα έδωσαν στις αμερικανικές δυνάμεις. Στον Βορρά εγκαταστάθηκε κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο μέχρι σήμερα τηρεί ευλαβικά την απομόνωσή του από τη Δύση. Στις 25 Ιουνίου 1950 οι Βορειοκορεάτες εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στον Νότο. Ο πόλεμος διήρκεσε τρία χρόνια. Σε αυτόν, έπειτα από έκκληση των Ηνωμένων Εθνών πήρε μέρος ένα τάγμα του Ελληνικού Στρατού και ένα σμήνος από επτά αεροπλάνα της Ελληνικής Αεροπορίας.

Το ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα στην Κορέα σε αριθμούς:

851 άνδρες η αρχική δύναμη του ενισχυμένου τάγματος πεζικού
186 νεκροί
2.787 αεροπορικές αποστολές
17.532 ώρες πτήσεις
9.256 οι τραυματίες που μετέφεραν τα αεροπλάνα
1955 η χρονιά επιστροφής του τελευταίου έλληνα στρατιώτη, δύο χρόνια μετά την ανακωχή

Στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν σήμερα οι Βετεράνοι του πολέμου της Κορέας με τις οικογένειες τους.

Ο Reporter24.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα με αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό:

Η Υπουργός της Δ.Ν.Κορέας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους

Αγαπητοί Βετεράνοι και μέλη των οικογενειών τους

Γεια σας – Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω.

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιΣτράτηγο Γρηγοριάδη που βρίσκεται εδώ μαζί μας.

Η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας κάθε χρόνο συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στην συμπτωτεύουσα της Ελλάδας.

Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι στην πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας αλλά και την τωρινή αδελφοποιημένη πόλη του Busan από το 2010.

Μα πάνω από όλα είναι τιμή μου να γνωρίσω τους βετεράνους του πολέμου της Κορέας και τις οικογένειες τους.

Έχουν περάσει 68 χρόνια από το ξέσπασμα του Κορεατικού πολέμου το 1950. Έχει περάσει πολύς καιρός αλλά υπάρχει κάτι το οποίο δεν ξεχνάει η Κορεατική κυβέρνηση και ο κορεατικός λαός.

Είναι η ιστορία των Ελλήνων Βετεράνων Πολεμιστών που πολέμησαν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και ελευθερίας της Κορέας.

Πριν ακόμη συνάψουν διπλωματικές σχέσεις οι δύο χώρες, η Ελλάδα έστειλε πάνω από 10.000 στρατιώτες να βοηθήσουν στον πόλεμο, εκτων οποίων οι 186 έπεσαν στην μάχη.

Η Κυβέρνηση της Κορέας και ο λαός της δεν θα ξεχάσουν τις μάχες του ελληνικού τάγματος που τόσο γενναία πολέμησαν στο ύψωμα Schotch και Harry αλλά και την σημαντική συνεισφορά του 13ου σμήνους μεταφέροντας και σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κορέας θα ήθελα να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε εσάς τους βετεράνους αλλά και στις οικογένειες τους.

Το 1953 ο κορεατικός πόλεμος ναι μεν τελείωσε με εκεχειρία αλλά η Κορέα βρισκόταν σε συνεχείς καταστάσεις απειλών, όπως πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών εκτοξεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Κορέας ο κ. MOON Jae in προσπαθεί σκληρά για την επίτευξη ειρηνικής σχέσης και συνύπαρξη με την Βόρεια Κορέα αλλά και την αποπυρηνικοποίηση της.

Στις 27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 3η διακρατική σύνοδος στο χωριό Panmunjeom. Η μέρα αυτή είναι η αρχή μιας καινούριας ιστορικής στιγμής όχι μόνο για την Κορεατική χερσόνησο αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη.

Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη σας.

Και τέλος η Πρεσβεία της Κορέας θα συνεχίσει να τιμά και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τον δεσμό φιλίας που με τις θυσίες σας  και συνεισφορά σας δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά που σήμερα μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία μέχρι την επόμενη συνάντηση μας.

Μόλις πριν είχα συνάντηση με εκπρόσωπο του Δήμου Θεσσαλονίκης και ενημέρωσα ότι θα έχουμε γεύμα με τους Βετεράνους του πολέμου της Κορέας.

Χαιρετισμός κ.Βάιου Σπυρίδωνος

Σας καλωσορίζω

Στην σημερινή εκδήλωση » Γεύμα γνωριμίας » την οποία οργάνωσε η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Ν.Κορέας.

Ψυχή στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης είναι οι Κυρίες του προσωπικού της Πρεσβείας : Αγγελική Κο, Λίτσα Παρζάλι, Βάσω Παπαδάτου και Κάτια Φιλοσίδου του Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Από πλευράς του ΣυνδέσμουΠαλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας με απόφαση του Προέδρου Στρατηγού Κυρίου Στυλ, Δράκου, ορίστηκε ο υποφαινόμενος για συνεργασία με την Πρεσβεία για την επικοινωνία με τους Πολεμιστές της Β.Ελλάδος, στις περιπτώσεις σαν την σημερινή, με βοηθό την Κυρία Σοφία Ελευθεριάδου, κόρη πολεμιστή του ΕΚ. Σ.Ε.

Κυρία Υπουργέ η παρουσία σας εδώ μας τιμά ιδιαίτερα και σας ευχαριστούμε θερμά, και για τα καλά σας λόγια.

Πρέπει να σας πω ότι στην αίθουσα αυτή είναι μαζί μας αριθμός Πολεμιστών εν ζωή και σύζυγοι, παιδιά και εγγόνια θανόντων συμπολεμιστών του ΕΚ,Σ,Ε. στην Κορέα 1950-1955.

Σήμερα δεν θα αναφερθώ στην Πολεμική Δράση και τον ηρωισμό του ΕΚ.Σ.Ε. στον πόλεμο για την απελευθέρωση της χώρας από τον Στρατό Εισβολής.

Κρίνω σκόπιμο να ενημερώσω και θυμίσω σε όλους, ότι συνολικά στον ξεχασμένο πόλεμο της Κορέας έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις (10.255 άνδρες του ΕΚ.Σ.Ε., 669 Αξιωματικοί και 9.586 Στρατιώτες)

Οι δε απώλειες ήταν (186 νεκροί και 577 τραυματίες εκ των οποίων 12 νεκροί) του 13ου Σμήνους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κυρίες και Κύριοι ευχόμαστε ποτέ πια πόλεμος και ευχόμαστε στη φίλη χώρα σας, μετά την συνάντηση των δύο Προέδρων στο » Σπίτι της Ειρήνης» στο Νότιο Τμήμα του χωριού Πανμουμντζόμ, χωριό σύμβολο του Εθνικού Διχασμού και της Ειρήνης να φέρει την Οριστική ειρήνη και την επανένωση των δύο χωρών σε ένα Κράτος.

Ελπίζουμε ότι το Ενωτικό κλίμα που υπήρξε στην ιστορική συνάντηση των ηγετών της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Συν και Μουν Τζάε -ιν να βάλει τέλος στον πόλεμο και στα Πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ευχή όλων μας είναι η Ειρήνη και η μακροημέρευση του Κορεατικού λαού και του Έθνους. Εμείς ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μας να διατηρηθούν στο ίδιο φιλικό επίπεδο και μετά την επανένωση των δύο Κρατών.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να σας επιδώσουμε το έμβλημα του ΕΚ.Σ.Ε. Κορέας 1950 – 1955, σε » Ένδειξη Τιμής» σε αναγνώριση της προσφοράς σας προς τους Πολεμιστές και Πρεσβευτές της Ειρήνης, από την θέση που κατέχετε.

Ο εκπρόσωπος των Πολεμιστών

Βάιος Σπύρος

Σχης ε.α. Πολεμιστής ΕΚ.Σ.Ε.