Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Με τον Γιάννη Μπουτάρη είναι πάντα δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει.

«Εγώ δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είμαι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε διεκδικώ υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές» δήλωσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου.

Ο  Γιάννης Μπουτάρης, έμφυτα επικοινωνιακός και με  δεδηλωμένη κι έμπρακτη υποταγή στις κυβερνητικές επιλογές δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έλλειπε να έλεγε το αντίθετο αυτή τη χρονική στιγμή. Θα έτρεχε να μαζέψει τα συντρίμμια της «Πρωτοβουλίας»  ενάμιση χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, την ώρα που ήδη η δημοτική του ομάδα εμφανίζει σημάδια μιας βασανιστικής «αποψίλωσης».

Από τους 29 αρχικά δημ.συμβούλους της πλειοψηφίας, ο ένας παραιτήθηκε, ένας δεύτερος βρίσκονταν σε πολύμηνη άδεια και δεν ασχολείται, ένας τρίτος τα παράτησε και πέντε-έξι  δηλώνουν κατά περίσταση την αποστροφή τους στη θέληση του δήμαρχου. Από τους υπόλοιπους αιρετούς της Πρωτοβουλίας, πολλοί βρίσκονται σε μεθοδολογικές λίστες ως αντιδημάρχοι, κλπ,  μαζί με μια πλειάδα εξωτερικών συμβούλων του Δημάρχου.

Ρώτησα πρόσφατα συνάδελφο μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας που πρόσκειται στην κυβέρνηση πως βλέπει την πιθανότητα να μεταπηδήσει ο Μπουτάρης σε ψηφοδέλτιο του Σύριζα. Μου απάντησε ότι το κυβερνών κόμμα θα τον ήθελε σίγουρα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αρκεί να συμφωνούσε και ο κυρ-Γιάννης.  Ο οποίος έβαλε πλάτη για το προσφυγικό όσο κανένας άλλος δήμαρχος στην επικράτεια κι έπαιξε τον ρολό του «διπλωμάτη των πόλεων» μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σκοπίων, στέλνοντας ακόμα και προσωπικές αναφορές στον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζια.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Μπουταρης επανέλαβε ότι «δεν είναι Σύριζα». Και το 2002 δεν ήταν ΚΚΕ αλλά εντάχθηκε στο «κόκκινο» ψηφοδέλτιο του Αγαπιου Σαχίνη. Και το 2004 δεν ήταν ΠΑΣΟΚ αλλά τοποθετήθηκε στο «πράσινο» ευρωψηφοδέλτιο. Και το 2013 δεν ήταν ΝΔ αλλά η «γαλάζια» κυβέρνηση με τροπολογία στη Βουλή του επέτρεψε να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος ενώ το νόμος το απαγόρευε.

Απλά ο Γιάννης Μπουτάρης είναι με το γκουβέρνο. Με αυτούς που κυβερνούν. Για αυτό και η θέση του για τη νέα αυτοδιοικητικη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης» είναι «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» την ώρα που σύσσωμη η αυτοδιοικητική κοινότητα της χώρας αντιδρά με σοβαρά επιχειρήματα και βρίσκεται στα πρόθυρα δυναμικών κινητοποιήσεων.

Μη ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης καταδίκασε τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό   αβαντάροντας τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ πρότεινε και τη μετονομασία του Αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης! Ο ίδιος στήριξε την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, ενέκρινε το ξεπούλημα του Λιμανιού, δεν άσκησε κριτική στη διοίκηση της ΕΥΑΘ για το πρόσφατο  «μαρτύριο της σταγόνας» κι επέβαλε την παρουσία της Κατερίνας Νοτοπούλου (πρώην συμβασιούχου στον τομέα καθαριότητας του Δήμου) ως διευθύντρια του πρωθυπουργού γραφείου στην βόρεια Ελλάδα, βοηθώντας την να κτίσει το πολιτικό της προφίλ.

Είναι φανερός ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι περισσότερο Συριζαίος και από τον Τριαντάφυλλο Μυταφιδη υποστηρίζοντας  ανεπιφύλακτα κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου. Αλλά και οι αιρετοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο στηρίζουν με προκλητική συνέπεια τις αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου ώστε να υπάρχει η σχετική ισορροπία.

Άραγε βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος της «εποχής Μπουταρη»; Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταποντίζουν τη δημοτικότητα του και φαντάζει εντελώς απίθανο να διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο.  Απ΄την άλλη, ο ίδιος απολαμβάνει τη αμέριστη στήριξη ενός μεγάλου μέρους της κοσμικής ελίτ της Θεσσαλονίκης, επιχειρηματικών κύκλων, των τοπικών κέντρων εξουσίας και της υψηλής αθηναϊκής διανόησης, ενώ εξακολουθεί να καλύπτεται από μια περίεργη επικοινωνιακή και πολιτική ασυλία.  

Κι όπως λέει μια Κινέζικη παροιμία, τίποτα τόσο καλό ή τόσο κακό δεν είναι όσο φαίνεται στην αρχή.