Αντί για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο, η επιστολή συμπερασμάτων του Eurogroup της Σόφιας που εστάλη από τον πρόεδρο Σεντένο στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποκαλύπτει τα στοιχεία που θα αποτελέσουν την βάση της συμφωνίας για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση.

Όπως αναφέρει η επιστολή Σεντένο, στο συμβούλιο της 27ης Απριλίου συμφωνήθηκε ότι:

– «να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες στα χρόνια μετά το πρόγραμμα». Οι δανειστές δηλαδή θεωρούν ότι μετά από 8 χρόνια στα Μνημόνιο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να συνεχίσει στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν.

– «για την μελλοντική παρακολούθηση» των διαρθρωτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η Κομισιόν πρότεινε στο Eurogroup το εργαλείο που λέγεται «ενισχυμένη επιτήρηση».

Επίσης, η επιστολή του κ. Σεντένο επιβεβαιώνει ότι ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή. Οπως αναφέρει, το Eurogroup έλαβε υπ’ όψιν του «την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μη ζητήσει έναν διάδοχο διακανονισμό». Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι στόχος είναι η επίτευξη «τεχνικής συμφωνίας» (SLA) ενόψει του Eurogroup της 24ης Mαΐου.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής τους θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση την Τετάρτη, 16 Mαΐου, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν αυτές έως το Σάββατο (καθώς τη Δευτέρα είναι η αργία της Πεντηκοστής για τους Ευρωπαίους). Εν ανάγκη, πάντως, θα παραταθούν έως το Eurogroup.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η Αθήνα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς πολύ λίγες από τις 88 εκκρεμότητες έχουν κλείσει.

Την Τετάρτη ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος έστειλε email στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζητώντας επιτάχυνση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενόψει και της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Οι κρίσιμες αποφάσεις για το καθεστώς της μετα-Μνημονιακής περιόδου αναμένεται να ληφθούν στο Eurogroup του Ιουνίου, με τον κ. Σεντένο να σημειώνει πως το Eurogroup έλαβε υπόψη την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει «διάδοχη συμφωνία», δηλαδή προληπτική γραμμή στήριξης.

Στη συνεδρίαση της Σόφιας ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε επίσης το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο ενώ συζητήθηκε πώς οι εταίροι θα μπορούν να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος.