Του δημοσιογράφου Χρήστου Καραγιαννοπουλου

Tη στιγμή που  στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερά, μετά από εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση για να «ξεσκονίσει» τις οικονομικές δοσοληψίες του Δήμου Θεσσαλονίκης με συγκεκριμένη εταιρία ανακύκλωσης,  ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας κατήγγειλε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημ.συμβουλίου ένα τρελό «πάρτι» που λαμβάνει χώρα στο Δημαρχείο με απευθείας αναθέσεις εκδηλώσεων σε επιλεγμένους μάνατζερ.

Κι ενώ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημ. συμβουλίου όλα κινούνται στον αστερισμό της διακριτικής ανοχής της συντεταγμένης αντιπολίτευσης απέναντι σε ενδείξεις κακοδιαχείρισης,  έρχονται πρώην σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» (Κ.Ζερβας, Π. Αβραμόπουλος, Α. Κουράκης) να στοχεύσουν απευθείας στα «οικονομικά» της διοίκησης Μπουτάρη. Απέναντι τους, ο ίδιος ο δήμαρχος και οι άμεσοι συνεργάτες του, αντιδήμαρχοι Σπύρος Πέγκας, Ελλη Χρυσίδου και Αννα Αγγελίδου.

Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος δημ. σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση έδειξε να ήταν αρκετά διαβασμένος για τη «φάμπρικα» που έχει στηθεί με τις απευθείας αναθέσεις εκδηλώσεων σε συγκεκριμένο μάνατζερ.

Όπως επισήμανε ο κ. Ζέρβας στην τοποθέτησή του, τα ερωτήματα προκλήθηκαν από e-mail που κατά λάθος στάλθηκε σε δημοτικούς συμβούλους και σε εκπροσώπους φορέων, στο οποίο καταγραφόταν η στιχομυθία μεταξύ υπαλλήλου του Τμήματος Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ του Δήμου κι ενός υποψήφιου αναδόχου παροχής υπηρεσιών. Η στιχομυθία αφορούσε σε ανάθεση διοργάνωσης εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Thessaloniki Sound Festival, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 18 – 22 Ιουνίου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι, πέρα από την ασφάλεια, δημιουργούνται και πολλαπλά ερωτήματα για τις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες γίνονται με βάση το άρθρο 32 του Νόμου 4412/2016  και αναρωτήθηκε κατά πόσο η ανάθεση εκδηλώσεων σε μια εταιρία που εκπροσωπεί διαφόρους dj και καλλιτέχνες αμφίβολης αναγνωσιμότητας συμβαδίζει με το νόμο.

Το θέμα όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει και συνέχεια, καθώς η εν λόγω εταιρία ανέλαβε και το Street Food Festival, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. «Η εταιρία πλήρωσε 850 ευρώ  στο Δήμο για να παραχωρηθεί το εξωτερικό αμφιθέατρο του Δημαρχείου. Στη συνέχεια υπενοικίασε το χώρο σε μερικές δεκάδες εταιρίες, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, έναντι 500 – 600 ευρώ η κάθε μια. Δηλαδή, ο Δήμος πληρώθηκε 850 ευρώ και η εταιρία έβγαλε μερικές δεκάδες χιλιάδες κέρδη;» επισήμανε ο κ. Ζέρβας.

 

Ο ίδιος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι από μια πρόχειρη αναζήτηση στο «Διαύγεια» προκύπτει ότι η ίδια, πάντα, εταιρία, συμπτωματικά έχει αναλάβει με αναθέσεις για το 2018 το:

  • 1st Coffee & Brunch (Φεβρουάριος 2018)
  • Beer Festival 2018 (Σεπτέμβριος 2018)
  • Thessaloniki Street Food, Athens’ edition (Οκτώβριο 2018)

Τόνισε ακόμα ότι άτομο, που με βάση το εκ παραδρομής σταλμένο e-mail είναι εκ των ιδιοκτητών της εν λόγω εταιρίας, είχε αναλάβει με αναθέσεις, μέσω μιας άλλης εταιρίας του:

  • Το Beer Festival, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Food Festival 2017
  • 4ο Flea Market & Street Food SKG By Upnlound (Σεπτέμβριος 2017)
  • 6ο Flea Market & Street Food SKG By Upnlound (30/3-1/4 2018)
  • 1ο Thessaloniki Street Food, Athens’ edition (2017)
  • Υπήρξε επίσης απευθείας ανάθεση ενοικίασης και τοποθέτησης στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου 5 ειδικών κατασκευών, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του 2017

Και ο δημ. σύμβουλος κ. Ζέρβας κατέληξε: «Βλέπουμε ότι ένας μάνατζερ εκπροσωπεί σε κάθε φεστιβάλ όλα τα γκρουπ που συμμετέχουν και ότι ένας μάνατζερ, που τυχαίνει να είναι πάντα ο ίδιος, αναλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις του Food Festival. Να θυμίσω, ότι ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν αυτός που είχε δηλώσει το 2011: ‘’Οι μανατζαραίοι θα φύγουν και θα παίρνουμε απευθείας καλλιτέχνες’’.

Απόντος του  Δημάρχου από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημ. συμβουλίου, οι απαντήσεις των αρμοδίων αντιδημάρχων Χρυσίδου και Πέγκα σε όλες αυτές τις καταγγελίες  κινήθηκαν στον ρυθμό «έτσι γίνονταν πάντα, έτσι γίνονται και τώρα».

Ούτε και ο τελευταίος θεατής της Δημοτικής Τηλεορασης που μετέδιδε απευθείας τη συνδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα μπορούσε να εκλάβει τις απαντήσεις τους ως τεκμηριωμένες, τη στιγμή μάλιστα που η γενική διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων, Μαρία Τατάγια, όπως αποκάλυψε ο κ. Ζέρβας,  πήρε χαμπάρι τι γίνονταν με τις απευθείας αναθέσεις και με εγκύκλιο της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ανέφερε: «Παρατηρείται να γίνεται κατάχρηση αυτής της διαδικασίας. Βαπτίζονται καλλιτεχνικές ή αποκλειστικές πολλές υπηρεσίες, που όμως δεν είναι. Η δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προσέλκυε περισσότερες προσφορές και θα λειτουργούσε θετικά σε κάθε έλεγχο νομιμότητας. Επίσης, η απευθείας ανάθεση διοργάνωσης εκδηλώσεων υποκρύπτει αποφυγή ένταξης στους σχετικούς διαγωνισμούς προμηθειών – υπηρεσιών, αναγκαίων για την εκδήλωση και στην ουσία κατάτμηση αυτών».

 Όπως τονίσαμε και στην αρχή, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερά, μετά από εντολή του εισαγγελέα Διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να διεξάγει έρευνες μετά από καταγγελία για εταιρεία.

Το θέμα έθιξε με ερώτηση του ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Κουράκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ζητώντας απαντήσεις από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Τις απαντήσεις έδωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αννα Αγγελίδου, η οποία υποστήριξε πως η κ.Τσεμπερά διερευνά τις καταγγελίες σε βάρος εταιρείας. «Ήρθε στο δημαρχείο γιατί έχουμε όλο το υλικό και τα έγγραφα. Για να κάνει το καθήκον της. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν καταγγελίες στους δήμους και να έρχονται οικονομικοί επιθεωρητές να τις διερευνήσουν».

Επίσης η κ. Αγγελίδου δεν αποδέχτηκε ότι η ελεγχόμενη στάθμευσης δημιουργεί ανυπέρβλητες και δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στην ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται το σύστημα, ύστερα  από σχετικές καταγγελίες του πρώην προέδρου του δημ. συμβουλίου κ. Παν. Αβραμόπουλου.

Για όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα υπάρξει και συνέχεια αφού ίσως να αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.