Η Τουρκία «πάγωσε» τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τη Hurriyet, τη Daily Sabah και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, λίγες ημέρες αφού αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ελληνικές αρχές Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Όπως αναφέρεται, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν «απαράδεκτη». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιλύσει το ζήτημα, αλλά υπάρχει σημαντική πίεση από τη Δύση, ειδικά προς τους Έλληνες δικαστές, να μην εκδώσουν τους Τούρκους στρατιωτικούς. 

«Υπάρχει μια συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό. Αυτή εφαρμόζεται. Υπάρχει επίσης μια διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αναστείλαμε αυτή τη συμφωνία επανεισδοχής. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας προς την Ελλάδα μετά την τελική απόφαση του δικαστηρίου» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται επίσης πως, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Άγκυρα ανακοίνωσε αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο, θέτοντας σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους και άνδρες των ειδικών δυνάμεων SAT, λόγω της αυξημένης έντασης και «προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα».

(με πληροφορίες από Reuters)