Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για  εγγραφές στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη νέα σχολική χρόνια, αλλά είναι βέβαιο ότι πολλά παιδάκια θα μείνουν απέξω, λόγω έλλειψης σχολικών αιθουσών.

Το νέο σκηνικό μπορεί να χαρακτηρισθεί και ζοφερό, χωρίς ωστόσο να έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε μια φορά. Μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος , ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να κλείσουν παιδικοί σταθμοί από τη νέα σχολική χρονιά, επικαλούμενος τις νέες διατάξεις περί «καθορισμού προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούν εντός νομικών προσώπων των δήμων ή υπηρεσίας των δήμων».

Με το Προεδρικό Διάταγμα 99 που εκδόθηκε το φθινόπωρο του 2017 και ισχύει από φέτος, θα κλείσουν 10 από τους 26 δημοτικούς σταθμούς στον κεντρικό δήμο, σε βάθος χρόνου 5 ετών. Οι διατάξεις αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επομένη χρονιά και ήδη έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο των πρώτων παιδικών σταθμών που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως δεν διαθέτουν προαύλιο για τα διαλείμματα των νηπίων.

Τριμελής επιτροπή από πολιτικούς μηχανικούς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε τους τελευταίους μήνες τους χώρους των παιδικών σταθμών για να αποφανθούν περί καταλληλότητας τους η όχι και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τους 26 παιδικούς σταθμούς οι 10 δεν πληρούν τα νέα αυστηρά κριτήρια του Προεδρικού Διατάγματος.  

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι από την επομένη σχολική χρονιά τα πράγματα για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν θα είναι καθόλου ρόδινα. Συγκεκριμένα δηλώνει στο reporter24:

 

«Ο Δήμος μας έχει 26 παιδικούς σταθμούς. Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 99 του 2017, έχουν τεθεί πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια για τους τρόπους λειτουργίας και τις εγκαταστάσεις των παιδικών σταθμών. Προβλέπει μια αναλογία 3-4 τ.μ. αύλειου χώρου για κάθε παιδί που βρίσκεται στον παιδικό σταθμό, όταν οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους παιδικούς σταθμούς είναι μέσα σε έναν αστικό ιστό και δεν υπάρχει δυνατότητα, όχι αυλής αλλά ούτε καν μπαλκονιού. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς στεγάζονται σε διαμερίσματα.

Έχει δοθεί μια περίοδος τριών ετών και στο πρώτο το διάστημα, μέχρι τις 31.7.18, αφορά την τήρηση βασικών προδιαγραφών και την καταλληλόλητα χρήσης, στη συνέχεια σε 2 έτη, αφορά η συμμόρφωση σε θέματα εξοπλισμού, να συμπληρωθούν κάποιες υπηρεσίες, ο κινητός εξοπλισμός, τα χαρακτηριστικά του, και μέσα στην πενταετία, θα πρέπει οι χώροι όλων των παιδικών σταθμών να πληρούν αυτά τα κριτήρια»

Και ο κ Ζέρβας καταλήγει στο εύλογο ερώτημα:  «Ποιες θα είναι οι ενέργειες της διοίκησης του Δήμου προκειμένου να δώσει λύσει στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ;»

Μιλώντας στο reporter24 η πρόεδρος του Συλλόγου Νηπιαγωγών  και Βρεφονηπιοκόμων Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Γιώτα Καρακώστα κάνει λόγο για ένα «θολό τοπίο σε ότι αφορά τη λειτουργία των παιδικών σταθμών».

«Πραγματικά, τόνισε, το Προεδρικό Διάταγμα 99 του 2017 θέτει σε νέες βάσεις τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Εκτός από το κλείσιμο ορισμένων που δεν πληρούν τις νέες προδιαγραφές, ίσως να υπάρξει και θέμα με το προσωπικό. Για αυτό, κι εντός των προσεχών ημερών θα έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και μέλη της διοίκησης του Δήμου, προκειμένου να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Μέχρι σήμερα 1500 παιδάκια φιλοξενούνται με τον καλύτερο τρόπο στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς , ο αριθμός των οποίων θα μειωθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά».