Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλά ακούστηκαν σήμερα το μεσημέρι στον γραφικό κήπο του Βυζαντινού Μουσείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι «6» δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εδώ και μερικούς μήνες έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο ευθύνης  και κριτικής απέναντι στη διοίκηση του Δήμου και προσωπικά απέναντι στις επιλογές του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Οι Π. Αβραμόπουλος, Ανδρ. Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μ. Αιβαζόγλου, Γ. Αβαρλής και Γ. Αρβανίτης  μίλησαν για τις «ανοιχτές πληγές» της πόλης, την ανυπαρξία και αλαζονεία του δημάρχου, την κατάρρευσης της καθαριότητας, το διαφαινόμενο οικονομικό σκάνδαλο της ελεγχόμενης στάθμευσης, την  προκλητική παραβατικότητα κατάληψης του δημόσιου χώρου, την έλλειψη διαφάνειας στις αποφάσεις της διοίκησης και η αποστείρωση της Πρωτοβουλίας από κάθε μορφή διαλόγου. Εξάλλου, σε μια αποστροφή του λόγου του ο Αν.Κουρακη εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Γιάννης Μπουτάρης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, κάτι που αρχίζει ήδη να διαφαίνεται.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν  κίνηση των «6» μετεξελιχθεί σε δημοτική παράταξη,  τονίστηκε ότι «δεν το αποκλείουμε αλλά δεν το έχουμε συζητήσει ακόμα και δεν το συμφωνήσαμε»

«Από το Γενάρη του 2017 όταν πάγωσε το αλάτι και παρέλυσε η πόλη έγινε προφανές στην πόλη και στους πολίτες της ότι αυτή η διοίκηση έχει και η ίδια παγώσει» ανέφερε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Και συμπλήρωσε:

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο θέμα του ΟΑΣΘ όπου δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει με εκπρόσωπο στην καθημερινή ταλαιπωρία χιλιάδων δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Δεν θα μπορούσα να μη σταθώ στις καθυστερήσεις και χρεώσεις που προκάλεσε δικές με το θέμα του μετρό στη Βενιζέλου με ηθικό αυτουργό το Γιάννη Μπουτάρη και μια μικρή παρέα. Και για το Σκοπιανό, όπου Δήμος δεν βγήκε με μία συγκεκριμένη στάση αλλά σύρθηκε πίσω από μια κακή -εθνικά επιζήμια- επιλογή της κυβέρνησης».

Και ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέληξε: «Με προσβάλλει που ο δήμαρχος δε συμμετέχει στα συμβούλια απέχει από την καθημερινότητα της πόλης. Με ενοχλεί το γεγονός ότι ο Δήμος δανείζεται για να κάνει έργα αμφιβόλου αποτελέσματος όπως αυτό της πλατείας Ελευθερίας, ή των ασφαλτοστρώσεων βασικών οδών.Με ενοχλεί η αναξιοκρατία στο δήμο που ξεκινάει από τις επιλογές των συμβούλων του Δημάρχου συνεχίζεται με τους αντιδημάρχους και φτάνει στις υπηρεσίες του Δήμου με τις τοποθετήσεις κάθε δημοτικού υπαλλήλου. Και κυρίως με ενοχλεί ότι συζητάμε στη βάση της ατάκας, βγαλμένη από μια διεστραμμένη έννοια star system».

Καταλυτικός στην παρέμβαση του ήταν ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος για τα θέματα της καθαριότητας, της ελεγχόμενης στάθμευσης, τις παραβατικότητας και τους διαγωνισμούς.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το σύστημα καθαριότητας είναι στο «σημείο μηδέν» με ευθύνες αποκλειστικά της διοίκησης, ενώ το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του δήμου που προωθείται  παρά και τα κύματα αντιδράσεων των εργαζομένων, εμφανίζει έντονα προβλήματα, τα οποία έχουν τονίσει υπηρεσιακά στελέχη, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η διοίκηση περιφρονεί τις απόψεις τους. Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε με έμφαση για «αλαζονεία διαχείρισης της εξουσίας» από τον Γιάννη Μπουτάρη.

«Έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει δια της θεσμικής οδού,  έγραψε πρόσφατα ο κ. Αβραμόπουλος σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, θέματα όπως η κατάσταση στην καθαριότητα , τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία της πόλης και στη ζωή των ανθρώπων με την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης ή το κυκλοφοριακό και τη διαχείριση των οχημάτων. Με επιστολές και αιτήματα για τη διενέργεια ειδικών συνεδριάσεων στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και, κυρίως, να αναζητηθούν λύσεις.Μέχρι στιγμής αυτές οι συζητήσεις, είτε μετατίθεται από τη διοίκηση του Δήμου με ανεπαρκείς προφάσεις ή απλώς απορρίπτονται».

D

«Την Πρωτοβουλία δεν την χαρίζουμε στον Γιάννη Μπουτάρη» ανέφερε  του ο Ανδρέας Κουράκης, ρίχνοντας ευθείες βολές κατά του δημάρχου, τονίζοντας ότι «ο Μπουτάρης έχει σκοτώσει την Πρωτοβουλία», και ότι «είναι ένας κακός δήμαρχος». Παράλληλα εκτίμησε, όπως προαναφέραμε, περί μη καθόδου του στις εκλογές. «Μετά την στήριξη Τσίπρα στον Μπουτάρη εντός του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει αντιπολίτευση» συμπλήρωσε.

Οι «6» δημοτικοί σύμβουλοι απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους συναδέλφους τους στο δημοτικό συμβούλιο για κοινή συμπόρευση, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων της πόλης, ενώ ο Ανδ. Κουράκης και Γ. Αρβανίτης άφησαν να εννοηθεί ότι θα επακολουθήσουν τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης από την Πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη.