Του δημοσιογράφου Χρήστου Καραγιαννόπουλου

Μόλις την 1η Φεβρουαρίου 2018 ανέλαβε διοικητής Πυροσβεστικής ο κ. Σωτήρης Τερζούδης.  Ήταν ο τρίτος διοικητής της Σώματος μέσα σε τρία χρόνια, αφού διοικητές πήγαιναν κι έρχονταν με τον τελευταίο εκλεκτό της κυβέρνησης να αποδεικνύεται η μεγαλύτερη «φούσκα» στην ανάληψη ευθυνών με 88 νεκρούς από πυρκαγιά! Στην καριέρα του και μέχρι να γίνει αρχηγός δημιούργησε ένα βαρύ βιογραφικό με πολλές ακαδημαϊκές περγαμηνές, από σεμινάρια για την προστασία των δασών μέχρι επιμόρφωση σε δεξιότητες στην ψηφιακή τεχνολογία. Αλλά όταν ήρθαν τα δύσκολα ο αρχηγός τα έκανε μαντάρα!  

Ούτε πέντε μήνες καλά-καλά δεν χάρηκε το πόστο ευθύνης του και ήρθε η απόλυτη καταστροφή.

Όλοι περίμεναν την καρατόμηση του από τον πρωθυπουργό όταν είπε  ότι «δεν ήταν δυνατό να αναχαιτισθεί η πορείας της πολύνεκρης πυρκαγιάς, καθώς οι φλόγες είχαν ύψος 30 έως 40 μέτρα» και ότι  «θα έκανα ακριβώς τα ίδια γιατί δεν μπορείς να κάνεις τίποτε διαφορετικό κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Είναι κοινά παραδεκτό ότι αυτά τα λόγια δεν λέγονται από έναν αρχηγό της Πυροσβεστικής πουθενά στον κόσμο. Ούτε από διοικητή πυροσβεστικού φυλακίου στη Ζιμπάμπουε. Διότι το Κράτος με τις εντεταλμένες  υπηρεσίες του οφείλει να προστατεύει την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών με οποιοδήποτε κόστος και κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες. Με αλλά λόγια, η πυροσβεστική στην πυρκαγιά της Δυτ. Αττικής κάτω από τις συγκεκριμένες δυσμενείς συνθήκες σήκωσε τα χέρια ψηλά κι άφησε τον κόσμο να καεί.

Άλλωστε το λέει και το Σύνταγμα: «Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας». « Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής τους».  «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους».

Κι όταν ο διοικητής κ. Τερζούδης  δηλώνει ικανοποιημένος από την «επιχειρησιακή ετοιμότητα» της Πυροσβεστικής έχοντας μετρήσει 88 νεκρούς, τι να περιμένεις από τους συναρμόδιους υπουργούς;  

Υπεράνω όλων ο πρωθυπουργός. Ο οποίος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη αλλά για όλα φταίει οι άλλοι. Αυτοί που έκτισαν τα αυθαίρετα, αυτοί που δεν καθαρίζουν τα ρέματα, αυτοί που εμποδίζουν την πρόσβαση στην παραλία.  

Γίνεται αντιληπτό ότι το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου προσπαθεί να μεταθέσει το ζήτημα των ευθυνών για τους 88 νεκρούς στο διαχρονικό πρόβλημα των αυθαιρέτων και στην καταπάτηση του αιγιαλού και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αλ. Τσιπρα:

«Οι στρεβλώσεις, είπε, παραμένουν, όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν καθαρίζονται κι όσο η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι ανεμπόδιστη».

Ίσως να έχει ευθύνες και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που κάηκαν οι 26.  Μόνο που οι
88 δεν κάηκαν επειδή υπάρχουν αυθαίρετα που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα, ούτε επειδή είχε δυνατούς ανέμους. Τα περισσότερα αυθαίρετα στη Δ. Αττική χτίστηκαν στις δεκαετίες ΄60 και ΄70 χρόνια, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης έχει καεί πάνω από δέκα φορές από τους οικοπεδοφάγους όταν είχε δυνατούς ανέμους.


Αυτό που έγινε για πρώτη φορά, είναι ότι η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη, της λεωφόρου Μαραθώνος και μπήκε τόσο στον οικισμό Μάτι και όσο στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές φθάνοντας μέχρι τις ακτές.  Εκείνος που έχει την αποκλειστική ευθύνη της πυρόσβεσης, δηλαδή ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, πρέπει να εξηγήσει γιατί πέρασε η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος.

«Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας  και για αυτό όλοι οι υπουργοί παρέμειναν στις θέσεις τους, καθώς και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής για να συνεχίσουν όλοι μαζί το «θεάρεστο» έργο τους.