Το ενδεχόμενο άρσης των δασμών στον χάλυβα, που συνέβαλαν στην κρίση της λίρας στην Τουρκία, απέκλεισαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ, ακόμα και αν η Τουρκία απελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον– ωστόσο το τουρκικό νόμισμα σημείωσε άνοδο, στον απόηχο των ανακοινώσεων από πλευράς του Κατάρ για επενδύσεις ύψους 15 δισ. στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως η τουρκική λίρα κατέγραψε την Πέμπτη άνοδο 3% εν όψει της παρουσίασης του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε επενδυτές το απόγευμα. Το τουρκικό νόμισμα, που φέτος έχει υποχωρήσει κατά 34% έναντι του δολαρίου, ενισχύθηκε στις 5,7500 λίρες ανά δολάριο στις 10:22 ώρα Ελλάδας από το επίπεδο των 5,95 λιρών στο οποίο έκλεισε την Τετάρτη. Η λίρα φαίνεται να ανακάμπτει από το χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών αυτή την εβδομάδα, μετά τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα για να στηρίξει το νόμισμα, το οποίο έχει πληγεί από τις ανησυχίες για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική καθώς και από τη διένεξη με την Ουάσινγκτον. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Άγκυρα ετοιμάζει να ζητήσει στήριξη από το Ταμείο- αν και σημείωσε πως η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί να εφαρμόσει ορθές πολιτικές για να αποκατασταθεί η σταθερότητα, και ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Στο μεταξύ, υψηλά παραμένει το «θερμόμετρο» ως προς τη ρητορική μεταξύ των δύο πλευρών, με τον διευθυντή Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούννα κάνει λόγο σε tweet του για απόπειρα «οικονομικού πραξικοπήματος»: «Με την οξύνοια του έθνους μας και την ηγεσία του προέδρου μας, αντιμετωπίζουμε αυτή την απόπειρα οικονομικού πραξικοπήματος. Αυτό το έθνος θα θυμάται τόσο αυτούς που στέκονται δίπλα του όσο και εναντίον του σε αυτή τη διαδικασία».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε υιοθετήσει πιο συμβιβαστικό τόνο, δηλώνοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τα ζητήματα που εκκρεμούν με τις ΗΠΑ, αρκεί να μην υπάρχουν απειλές.

Από πλευράς του ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τα τουρκικά αντίποινα (αύξηση δασμών σε αμερικανικά αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά, κάποια καπνικά προϊόντα, ρύζι, άνθρακα κ.α.) βήμα στη λάθος κατεύθυνση. «Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία, και η δικαιοσύνη επιτάσσει την απελευθέρωσή του. Η Τουρκία καλά θα κάνει να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Τραμπ ως προς την επιστροφή στις ΗΠΑ Αμερικανών που έχουν φυλακιστεί άδικα σε ξένες χώρες» ανέφερε σε tweet του ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Επίσης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς αποσαφήνισε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν άρση των κυρώσεων στον χάλυβα εάν απελευθερωθεί ο Μπράνσον- αν και, όπως είπε θα μπορούσε να λάβει χώρα άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε δύο ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους, τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

 

ΠΗΓΗ: Huffimgtonpost.gr