Από το καθεστώς του μνημονίου σε αυτό της «ενισχυμένης εποπτείας» περνά από σήμερα η Ελλάδα, έπειτα από 8,5 χρόνια προγραμμάτων και δανεισμού 288,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εφαρμόζει το δικό του «Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης», όπως αναφέρεται σε χθεσινή του ανακοίνωση, προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση των δανείων του.

Το «Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης» προβλέπεται από τη Συνθήκη του ESM, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι επωφελούμενες χώρες εξοφλούν τα δάνειά τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ESM είναι υποχρεωμένος, όπως σημειώνεται, να διεξάγει τη δική του παρακολούθηση, η οποία αφορά τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της χώρας, την πρόσβαση στις αγορές, καθώς και τη μεσο- και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι αυτή η παρακολούθηση θα διαρκέσει ώς την πλήρη εξόφληση των δανείων του ESM, δηλαδή μετά το 2060. «Ο ESM θα λαμβάνει τακτική ενημέρωση από την Ελλάδα και θα συμμετέχει στις τακτικές αποστολές της Κομισιόν, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Οι δηλώσεις

Η τελευταία μνημονιακή μέρα, χθες, χαρακτηρίστηκε από πλήθος δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων και ανακοινώσεων θεσμών, των οποίων κοινή συνισταμένη, πέραν του πανηγυρικού τους χαρακτήρα, ήταν η υπογράμμιση της σημασίας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και αποφυγή επιστροφής στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προειδοποίησε ότι «δεδομένου ότι οι Ελληνες πλήρωσαν ακριβά τις κακές πολιτικές του παρελθόντος, η οπισθοδρόμηση θα ήταν ένα μεγάλο λάθος». Σε ανάρτησή του στο Τwitter, ο κ. Σεντένο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, υπό την έννοια ότι μπορεί να απολαμβάνει τα πλήρη οφέλη της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη και να υπόκειται στους ίδιους κανόνες με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σε βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση, αφού καλημέρισε στα ελληνικά, ο κ. Σεντένο αναγνώρισε ότι τα οφέλη από την επιστροφή στην ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί «να μην γίνονται αισθητά σε όλο τον πληθυσμό, αλλά σταδιακά αυτό θα συμβεί».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Θέλουμε να είναι η Ελλάδα μία ακόμη ιστορία επιτυχίας, να ευημερήσει και να είναι μια χώρα που εμπιστεύονται οι επενδυτές», τόνισε, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των προγραμμάτων Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου. «Αυτό μπορεί να συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα οικοδομήσει πάνω στην πρόοδο που επετεύχθη συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM».

Ειρήνη Χρυσολώρα

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ