Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά πάνω από 2000 δημοτικούς υπαλλήλους άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» διότι, σύμφωνα με τους εργαζομένους και την αντιπολίτευση του Δ.Σ.

-Συντάχθηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση.

-Βολεύει ημετέρους της διοίκησης.

-Επικαλύπτει αρμοδιότητες μεταξύ των υπηρεσιών

-Δεν επιλύει εργασιακά προβλήματα αλλά δημιουργεί καινούργια.

-Ενισχύει την γραφειοκρατία.

-Δεν επιφέρει αλλαγές στον τομέα της καθαριότητας.

-Προσκρούει και σε αντιρρήσεις των αντιδημάρχων!

Κατόπιν όλων αυτών, η πλειοψηφία των συλλόγων των εργαζομένων στην Δήμο Θεσσαλονίκη με τεκμηριωμένη προσφυγή της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αιτείται την μη επικύρωση του νέου Οργανογράμματος, προβάλλοντας συγκεκριμένες ενστάσεις για τη νομιμότητα και αποτελεσματικότητα του.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως π.χ. εάν ένας από τους ειδικούς συμβούλους  του Δημάρχου αρμόδιος για τη σύνταξη του Οργανογράμματος είχε προσωπικό ενδιαφέρον για την αναδιάρθρωση συγκεκριμένης υπηρεσίας κοινωνικού ενδιαφέροντος σε Διεύθυνση.

Ίσως πολλά από τα ερωτήματα που ακούγονται στους διαδρόμους του δημαρχείου να μην απαντηθούν ποτέ.

Τελικά ποιος ανέλαβε την ευθύνη της εισήγησης για το νέο Οργανόγραμμα; Οι υπάλληλοι του Δήμου που δε ρωτήθηκαν; Εξωτερικοί συνεργάτες;  Οι σύμβουλοι του δημάρχου; Ή μήπως ο ίδιος ο Δήμαρχος;

Κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας  ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Ο συγγραφέας του κειμένου για το νέο Οργανισμό Εσωτερικού Ελέγχου θέτει υποψηφιότητα για τα κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας αλλά δε θα βελτιώσει την κατάσταση»

 


Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «ο Οργανισμός Εσωτερικού Ελέγχου, περιγράφεται πως είναι το Σύνταγμα, με βάση το οποίο λειτουργεί ο Δήμος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι από ποιους ετοιμάστηκε, πότε έγινε και γιατί έγινε;». Η απουσία των εργαζομένων από τη διαδικασία αλλά και οι αντιρρήσεις αντιδημάρχων επιβεβαιώνουν αυτήν την προσέγγιση.

Αναλύοντας τον συλλογισμό του ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε σε σειρά παραδειγμάτων:

 

     Υπηρεσίες εθελοντισμού με τη σημερινή πρόταση καταργούνται.

     Η πολιτική προστασία αποδίδεται σε Γενικό Διευθυντή και άρα δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος.

     Για την καθαριότητα – το μεγάλο ασθενή του δήμου μας – δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.

     Για το πράσινο, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις των εργαζομένων, αποφασίζεται η σύντμηση των δυο βασικών τμημάτων του σε ένα μοντέλο το οποίο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

     Η διεύθυνση παιδικών σταθμών εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητες αδειοδοτήσεων ιδιωτικών σταθμών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ενώ δημιουργείται νέα Διεύθυνση με αρμοδιότητες που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ ή επιχειρείται να δοθεί στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή ΑΕ.

     Ο Οργανισμός Εσωτερικού Ελέγχουν αναφέρεται μόνο στο Δήμαρχο και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Ζέρβας παρέθεσε τα λόγια του Δημάρχου λέγοντας «πριν λίγα μόλις χρόνια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στον ΟΕΕ υποστήριζε πως χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τις προηγούμενες διοικήσεις ως ένα από τα εργαλεία του πελατειακού συστήματος, δημιουργώντας διευθύνσεις και τμήματα με στόχο να φτιαχτούν θέσεις κομμένες και ραμμένες για «ημέτερους» ενώ περιγράφονταν ειδικότητες προκειμένου να γίνει εφικτή η πρόσληψή τους. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».

Από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει μεγάλος αναβρασμός και όπως τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Νηπιαγωγών Γιώτα Καρακώστα «η προσφυγή μας στην Περιφέρεια με πρωτοβουλία των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων δρομολογήθηκε από τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Για παράδειγμα ούτε ο δικός μας σύλλογος ούτε η υπηρεσία που έχει υπό την εποπτεία της 225 εργαζομένους δεν κλήθηκε σε καμία διαβούλευση. Αντίθετα κλήθηκαν σε διάλογο ημέτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες που εκπροσωπούν 5 έως 15 εργαζομένους. Υπήρξε άπλετος χρόνος διαβούλευσης αλλά βεβαία ο χρόνος ήταν μόνο για τα «δικά μας παιδιά».

 

Και το εύλογο ερώτημα που θέτει η κ. Καρακώστα είναι: «Γιατί τόση βιασύνη της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δημάρχου προσωπικά ενόψει μάλιστα και των αυτοιδιοικητικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο;»