Του δημοσιογράφου Χρήστου Καραγιαννόπουλου

Μια νέα δομή πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τις οικογένειες μεταναστών που διαμένουν τους τελευταίους μήνες σε διαμερίσματα του πολεοδομικού ιστού που μισθώνουν ΜΚΟ.

Πρόκειται για τον πρώτο παιδικό σταθμό  φιλοξενίας και απασχόλησης παιδιών μεταναστών ηλικίας 2-5 ετών που θα στεγαστεί σε ιδιόκτητο χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο χώρος  παραχωρήθηκε για αυτόν τον σκοπό επί της οδού Πρασακάκη (φωτ.) πέριξ της πλατείας Αγίας Σοφίας.

Η συγκεκριμένη δομή αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα  αφού πρώτα γίνουν οι αναγκαίες επισκευές στο χώρο, με ωράριο φιλοξενίας  για 30-40 παιδιά 09-14.00.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης 830 θέσεις στέγασης μεταναστών σε 163 ιδιωτικά διαμερίσματα, με πρόβλεψη να αυξηθούν κατά 60-80 τον επόμενο χρόνο.

Όπως επισήμανε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο  δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης «ο δήμος Θεσσαλονίκης βοηθά στην κοινωνική ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων. Μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι θα φύγουν. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα». Στο πλαίσιο της σταδιακής ενσωμάτωσης των μεταναστών  εντάσσεται και η λειτουργία του πρώτου παιδικού σταθμού στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για «ευάλωτες οικογένειες αιτούντων ασύλου, για τους γονείς υποψηφίους για οικογενειακή επανένωση και για τις αναγνωρισμένες προσφυγικές οικογένειες» όπως αναφέρει η σχετική εισήγηση.  Άλλωστε ο Γιάννης Μπουτάρης σε πρόσφατη ομιλία του στο εξωτερικό ανέφερε ότι «εμείς στη Θεσσαλονίκη προσπαθούμε να τους πείσουμε να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τους θέλουμε, για πάρα πολλούς λόγους»

Στο μεταξύ, με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη της 25ης Σεπτεμβρίου 2018, συστάθηκε ομάδα εργασίας για τη διερεύνηση του τρόπου διαχείρισης των δομών φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων ασύλου και σταδιακής μετάθεσης της ευθύνης από τις υπηρεσίες του Δήμου προς την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή  Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ «γενομένης από τμήματα απτόμενα της οικονομικής διαχείρισης των κονδυλίων».