Είναι γεγονός πως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ρωσικής και της τουρκικής οικονομίας έχουν αυξήσει το έλλειμμα επενδυτικής εμπιστοσύνης και αποτελούν τροχοπέδη για την περεταίρω οικονομική ανάπτυξη των δύο κρατών. Ενδεικτικό είναι πως οι δύο οικονομίες που κεφαλαιοποιούν αντίστοιχα δύο από τα μεγαλύτερα ΑΕΠ στον πλανήτη κυρίως κάτω από το βάρος των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και των εγγενών αδυναμιών τους, είδαν το τελευταίο διάστημα τα εθνικά τους νομίσματα να υφίστανται έντονες πιέσεις, καθώς αποχωρούν από τα μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Αναμφίβολα η απροσχημάτιστη εχθρότητα που καλλιέργησε το δίδυμο Πούτιν-Ερντογάν στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, η ωμή παρέμβαση των δύο κρατών στον πόλεμο της Συρίας και κυρίως η ανοιχτή σύγκρουση με τις κυρίαρχες δυνάμεις του δυτικού κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την πρόσφατη διάσταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας με αφορμή την τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία και την κατάληψη του Αφρίν αλλά και τους εμφανείς πλέον αλληλοσυγκρουόμενους στόχους στο συριακό ζήτημα και ευρύτερα στην μέση ανατολή αλλά και την αναβολή παραλαβής των ρωσικών πυραύλων S-400 κάτω από τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις από την Τουρκία.

Οι δύο οικονομίες είναι απολύτως εξαρτημένες η μία από την άλλη καθώς η Τουρκία αποτελεί την δεύτερη μετά την Γερμανία μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό αέριο, έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό και προμηθεύεται εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες σιτηρών από τους ρωσικούς σιτοβολώνες . Ταυτόχρονα η Ρωσία έχει αναλάβει ρωσικές εταιρείες έχουν αναλάβει σειρά κατασκευαστικών έργων στην τουρκική ενδοχώρα αλλά και την κατασκευή και σε πρώτη φάση την λειτουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Αττάλεια.

Αυτό που μένει να φανεί είναι ο βαθμός στον οποίο θα επηρεαστούν από τις δυσμενείς εξελίξεις οι μεταξύ τους εμπορικές και ευρύτερα οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες αφού είναι δύσκολο να προβλεφτούν για την ώρα οι συνέπειες για τις δύο οικονομίες τόσο από το εύρος των κυρώσεων με το οποίο ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες οι δύο οικονομίες, όσο και από πιθανά νέα πλήγματα αλλά και την εξαιρετικά αρνητική γι αυτούς, διεθνή οικονομική και διπλωματική συγκυρία.

 

Βαγγέλης Αντωνιάδης