Του Φάνη Παπουτσίδη

Φτάσαμε στην εποχή που οι εννιά στους δέκα ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη κουβαλούν στην τσέπη τους μία φορητή ηλεκτρονική συσκευή. Η νέα γενιά μεγάλωσε με οθόνες μπροστά της αλλά και η παλιότερη άρχισε να μπαίνει και αυτήν μέσα στο «παιχνίδι».

Μελέτες πανεπιστημίων του εξωτερικού, αποδεικνύουν ότι οι έφηβοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως περνούν υπερβολικό χρόνο στα κινητά τους. Βλέποντάς το αυτό σε νούμερα, το 54% των εφήβων ηλικίας 13 ως 17 ετών ανησυχεί πως ξοδεύει περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε ενώ το 52% αυτών έχουν πάρει κάποια μέτρα μειώσεις της χρήσης. Με άλλα λόγια περιόρισαν τα κοινωνικά δίκτυα και τα video games.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, το 51% των εφήβων ανησυχούν πως οι γονείς τους περνούν και αυτοί υπερβολικό χρόνο στα τηλέφωνα τους σε σημείο που είναι αρκετά δύσκολο να κάνουν μια συζήτηση μαζί τους διότι είναι απορροφημένοι σε αυτά. Το πιο συνηθισμένο επιχείρημα που έχουν τα παιδιά με τους γονείς σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα είναι ο χρόνος που αφιερώνουν, είτε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Φαίνεται ότι τα παιδιά μπορούν να κληρονομήσουν μέρος του εθισμού των smartphone τους από τους γονείς τους.

Κατά μέσο όρο τα παιδιά αποκτούν το πρώτο smartphone τους σε ηλικία 10 ετών ενώ έξι στα δέκα άτομα κάτω των 14 ετών δήλωσαν ότι το τηλέφωνό τους είναι το πρώτο πράγμα που ελέγχουν το πρωί και το τελευταίο πράγμα τη νύχτα. Το 40% των νέων δήλωσε ότι θα αισθανόταν χαμένοι χωρίς το smartphone τους για μια μέρα και το 7% πιστεύει ότι θα αισθάνονταν ελεύθεροι ή ακόμα και ανακουφισμένοι χωρίς αυτό.

Οι νέοι δηλώνουν ότι το καλύτερο πράγμα με τα smartphones είναι ότι μπορούν να παραμείνουν σε επαφή με τους φίλους, με την οικογένεια και να παίζουν παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, τα τρία τέταρτα των γονέων είναι χαρούμενοι για τα παιδιά τους που έχουν τηλέφωνα που τους επιτρέπουν να ζητούν βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

theofanispap@hotmail.gr