Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Εριστικός, εμμονικός και κυνικός, με απεριόριστες επικοινωνιακές αρετές και αντισυμβατικές πρακτικές, ο Γιάννης Μπουτάρης άρχισε τον τελευταίο καιρό να προσέχει τα λόγια του και να υπεραμύνεται σθεναρά την προσωπική υστεροφημία του μέσω τουίτερ. Και όχι μόνο αυτό. Άρχισε να διαγκωνίζεται με συνομήλικο του πολιτικό μπροστά στις κάμερες, διαχέοντας  στα τηλεοπτικά πλάνα έναν γραβατωμένο δήμαρχο και μια πατριωτική δήλωση για τις παρελάσεις που τόσο απεχθάνεται – τουλάχιστον τις μαθητικές.

Η στροφή του κυρ-Γιάννη στην «κανονικότητα» – τουλάχιστον στις δημόσιες εμφανίσεις του –   δείχνει ότι σκέφτεσαι πολύ σοβαρά να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για μια ακόμα τετραετία στο δημαρχιακό αξίωμα. Θα έλεγε κάνεις ότι είναι εγκλωβισμένος στην επιμονή της Αθήνας να πει το «ναι» σε μια νέα υποψηφιότητα. Απ την άλλη, η δημοτικότητα του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,  πληρώνοντας πρώτα απ΄όλα το τίμημα της ξεκάθαρης στήριξης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός αρραβώνας Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-Μπουτάρη, που προηγήθηκε πριν μερικούς μήνες, πάει να μετατραπεί σε γάμο με προίκα. Η διαφορά είναι ότι την προίκα αυτή τη φορά την προσφέρουν και οι δύο πλευρές. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να στηρίξει τον Γ. Μπουτάρη ως δήμαρχο Θεσσαλονίκης στις επόμενες εκλογές και ο Γ. Μπουτάρης θα προσφέρει την αυτοδιοικτική του ομπρέλα  ως πολιτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο “νεοφιλελεύθερο” κεντρώο χώρο. Και ας μη ξεχνάμε την πρόταση του κ. Τσίπρα να ηγηθεί ο κ. Μπουτάρης «ενός μετώπου κόντρα στη φασιστική εκδοχή και το «μαύρο μέτωπο» της Θεσσαλονίκης».

Σε δεύτερη ανάγνωση, ήταν μια βιαστική πρόταση του πρωθυπουργού για συγκρότηση ενός αντιφασιστικού μετώπου με επικεφαλής έναν αποτυχημένο και  πολυπράγμονα δήμαρχο, ο οποίος, στα διαλείμματα των αλλεπάλληλων ταξιδιών του, τα μόνα που “ξεχνάει” είναι τα καθήκοντα του ως δημοτικός άρχοντας.

Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να στηρίξει κανείς τον ισχυρισμό ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας κάκιστος δήμαρχος, αρχίζοντας από την εγκατάλειψη της νέας παραλίας και φθάνοντας  στον ρημαγμένο Κέδρινο λόφο του Σέιχ-Σου, με ενδιάμεσες στάσεις την τρύπα-Μπουταρη στο μετρό, τα σκάνδαλα στην καθαριότητα, την εισβολή των ΜΚΟ, τα πασαλάκια και τα τραπεζάκια και τις τριτοκοσμικές εικόνες που δημιουργούν, την ποινικοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης ,  κ.ά.

Απ΄την άλλη, όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος δηλώνει ότι «θα είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έως 100 ετών» συμπληρώνοντας πως «θα υπάρξει ανανέωση στο ψηφοδέλτιο της παράταξης».

Εξάλλου και η Φώφη Γεννηματά προανήγγειλε με τη σειρά της πριν λίγους μήνες στήριξη στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη για τον δήμο Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

 

«Πήραμε την απόφαση ως Κίνημα Αλλαγής, τόνισε η κ.Γεννηματά παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ότι θα στηρίξουμε και πάλι τους εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες του χώρου μας, γιατί τιμούμε το έργο τους και τις σχέσεις με τους πολίτες». Και σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι και άλλα κόμματα έχουν εκφράσει την στήριξη τους στην υποψηφιότητα Μπουτάρη, η κ. Γεννηματά απάντησε:
«Εάν τα άλλα κόμματα δεν έχουν ικανούς υποψήφιους ή αναγνωρίζουν την ικανότητα της δημοκρατικής μας παράταξης και του Κινήματος Αλλαγής, καλώς να ορίσουν. Έρχονται στη συνέχεια των δικών μας επιλογών».

Με αυτόν το αέρα ο Γιάννης Μπουτάρης θα κάνει την υπέρβαση και θα δηλώσει «παρόν» στις αυτοδιοικητικές κάλπες τον Μάιο του 2019. Οι τέσσερεις δελφίνοι της «Πρωτοβουλίας» ας περιμένουν. Μισός χρόνος  απομένει μέχρι τις κάλπες και οι αντίπαλοι του δημάρχου θα είναι χωρίς ΕΜΦΑΝΗ πολιτική στήριξη της γαλάζιας παράταξης. Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μια εβδομάδα όταν επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη. Θα μετρήσουν απλά οι «αντοχές» των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.