Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι άνεμοι που πλήττουν την Ιταλία τις τελευταίες ημέρες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους και ισοπέδωσαν κυριολεκτικά τεράστιες δασικές εκτάσεις, κυρίως στον βορρά.

Τα δύο τελευταία θύματα ήταν ένας Γερμανός τουρίστας που χτυπήθηκε από κεραυνό στη Σαρδηνία και ένας Ιταλός που νοσηλευόταν εδώ και αρκετές ημέρες, επίσης μετά από χτύπημα κεραυνού, και έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Μια εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί στην Υπηρεσία 17 θάνατοι που συνδέονται άμεσα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πολλά από τα θύματα καταπλακώθηκαν από δέντρα. Η Coldiretti, η συνομοσπονδία των ιταλικών αγροτικών συνεταιρισμών, εκτιμά σε μια ανακοίνωσή της ότι οι άνεμοι κατέστρεψαν περίπου 14 εκατομμύρια δέντρα, τα περισσότερα στη βόρεια Ιταλία.

Από τις καταιγίδες έχουν πληγεί πολλές περιοχές, από τη βορειοανατολική Ιταλία μέχρι τη Σικελία στα νοτιοδυτικά. Οι χειρότερες ζημιές έχουν αναφερθεί στις περιοχές του Τρεντίνο και του Βένετο, όπου δρόμοι καταστράφηκαν και χωριά αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις. Στις Άλπεις, κοντά στο Μπελούνο, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας, πεύκα και έλατα σωριάστηκαν ολόκληρα, σαν σπίρτα.

Πλημμύρισαν τα δύο τρίτα της Βενετίας εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που προκάλεσαν την πέραν του αναμενόμενου, αύξηση της στάθμης της λιμνοθάλασσας.

Οι πλατείες της πόλης, οι δρόμοι, τα καταστήματα έγιναν ένα με τα κανάλια αφού το νερό έφτανε μέχρι και το γόνατο σε πολλούς από τους κατοίκους και τους τουρίστες που αναγκάστηκαν να κυκλοφορούν με πλαστικές σακούλες στα πόδια αφού δεν είχαν όλοι γαλότσες.

Συγκεκριμένα οι δυνατοί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού κατά 156 εκατοστά πριν υποχωρήσουν ξανά.

Η στάθμη του νερού ξεπέρασε ανυψωμένους «διαδρόμους» που χρησιμοποιούνται στα σημεία της πόλης που συχνά πλημμυρίζουν στην Βενετία και οι αρχές αναγκάστηκαν τελικά να τους απομακρύνουν ενώ οι μετακινήσεις με θαλάσσια λεωφορεία διακόπηκαν με εξαίρεση περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Η Βενετία πλημμυρίζει συχνά όταν εκδηλώνονται ισχυροί άνεμοι που φουσκώνουν το νερό της λιμνοθάλασσας, αλλά η εικόνα της Δευτέρας ήταν κάτι ασυνήθιστο ακόμη και για τη Βενετία. Το ανώτατο επίπεδο ήταν το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Βενετίας.

Ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro δήλωσε ότι μια σειρά υποβρύχιων φραγμάτων που κατασκευάζονται, θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει την πλημμύρα. Το έργο όμως, με το…παρατσούκλι «Μωυσής», έχει καθυστερήσει ενώ έχουν γίνει καταγγελίες για υπερβολικές δαπάνες και σκάνδαλα διαφθοράς.

Ο Brugnaro δήλωσε ότι είχε ζητήσει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte για να υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου, το οποίο θα μπορεί να «φρενάρει» τη παλίρροια όταν το ύψος του νερού φτάνει τα 109 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει, κατά μέσο όρο, τέσσερις φορές το χρόνο στη Βενετία.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις επειδή γνωρίζουν καλά την κατάσταση, ενισχύουν τις πόρτες τους με μεταλλικά ή ξύλινα πλαίσια για να εμποδίσουν την είσοδο νερού αλλά αυτή τη φορά, φαίνεται πως αυτός ο τύπος «θωράκισης» δεν ήταν αρκετός και επιστρατεύτηκαν αντλίες νερού. 

Σημειώνεται πως σε αρκετές περιοχές στην Ιταλία οι αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για πιθανές πλημμύρες ως συνέπεια έντονων βροχοπτώσεων αλλά. Ήδη δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν την κοπή δέντρων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα  άτομα σε Νάπολη, Λάτσιο και Λιγουρία. O δε συνολικός αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία που πλήττει την Ιταλία έχει ανέλθει στους οκτώ. 

Επίσης, εξαιτίας της κακοκαιρίας παραμένουν κλειστά αρκετά τουριστικά αξιοθέατα στη Ρώμη, όπως το Κολοσσαίο και το Ρωμαϊκό Φόρουμ.

Πηγή: Associated Press