Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο κύβος ερίφθη!

Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τον Νίκο Ταχιάο για τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώσε σήμερα η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Άραγε, ο παλιός ΟΝΝΕΔτίδης και «Ντορικός» υποψήφιος Νίκος Ταχιάος που ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μπορέσει να συσπειρώσει την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας;  Επικεφαλής της Δημοτικής Τηλεόρασης ΤV 100 και του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM 100 επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα και σε θέση ευθύνης ως αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Ντίνου Κοσμόπουλου και Βασίλη Παπαγεωργόπουλου  (απεχώρησε από τα κοινά το 2006) θα δώσει το προσωπικο του στίγμα μιας προεκλογικής εσωκομματικής πολυσυλλεκτικότητας.

Απ΄την άλλη, αρκετά πρώην και νυν στελέχη της γαλάζιας παράταξης έχουν χαράξει τη δική τους αυτόνομη και φιλόδοξη πορεία προς την κάλπη: Μ. Κυριζιδης, Κ. Ζέρβας, Χ. Αηδονόπουλος, Γ. Ορφανος, Δ. Κουβελας, και Π. Ψωμιάδης.  Τι θα γίνει με όλους αυτούς; Θα επιμείνουν μέχρι το τέλος στην υποψηφιότητα τους;

Ο Νίκος Ταχιάος, αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, απέφυγε να συγκρουστεί ανοιχτά με το «σύστημα εξουσίας Μπουτάρη», ενώ απέφυγε να κριτικάρει δημόσια το έργο του απερχόμενου δημάρχου.  Μόλις δε ανακοινώθηκε κι επίσημα η υποψηφιότητα του έσπευσε να αναρτήσει στην προσωπική σελίδα του στο facebook το γνωστό τραγούδι «Έκτορας και Ανδρομάχη» του Μάνου Χατζιδάκι με τους στίχους: «Οποίος στη μάχη πάει για να πεθάνει/στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει».

Ετοιμοπόλεμος εμφανίζεται ο Νίκος Ταχιάος. Μάλλον το ήξερε από καιρό αλλά περίμενε την επίσημη ετυμηγορία του κόμματος. Εχει μπροστά του μισό χρόνο για να οργανώσει την προεκλογική του εκστρατεία και να εκπονήσει το πρόγραμμα του για τον δήμο Θεσσαλονίκης.  Αναμένονται προεκλογικές εξελίξεις και συγκλίσεις παρατάξεων. Με διαχωριστικές γραμμές, προσπάθειες συνεργασιών, αντιπαραθέσεις αρχών, πολεμική ρητορική, αλλα και σύνθεση δυνάμεων.

Σύμφωνα, πάντως, με τη σημερινή πραγματικότητα, οι βασικοί  αντίπαλοι του επίσημου γαλάζιου υποψηφίου πιθανότητα να μην είναι οι εκλεκτοί του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι επίσης «γαλάζιοι» Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Γιώργος Ορφανός.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Ν. ΤΑΧΙΑΟΥ

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είναι 56 ετών.

Είναι αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρέχει υπηρεσίες στο έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, δραστηριοποιούμενος σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ από το 1987 μέχρι το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης. Από τον Μάρτιο του 2018 είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Επί πέντε συνεχείς τετραετίες, από το 1987 έως και το 2006 οπότε και επέλεξε να αποχωρήσει, εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Στο διάστημα αυτό υπήρξε αντιπρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος (1991-1994), αντιδήμαρχος πολιτισμού (1995-1996) και αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού (2002-2005).

Από τον Ιούλιο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο 2009 υπήρξε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μεταξύ του 2004 και του 2010 υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχοντας επίσης συμμετάσχει για πολλά χρόνια:

  • σε Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού, Περιβάλλοντος,
  • σε Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων,
  • στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης,
  • στο Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών

έχει αποκτήσει παράλληλα και ευρεία εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης, δημοσίων συμβάσεων, χωρικού σχεδιασμού, περιβάλλοντος, ιδιοκτησίας και αξιών γης.

Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Δήλωση Κωνσταντίνου Ζέρβα: «Δεν περίμενα την έγκριση ώστε να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει. Προχωράμε».

Μετά την ανακοίνωση ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τον Νίκο Ταχιάο για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος για το δημαρχιακό αξίωμα κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε μόλις 6 μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο δημόσιος διάλογος ανακυκλώνεται γύρω από σενάρια και ονοματολογίες. Απουσιάζει το πρόγραμμα, το σχέδιο και το όραμα για την πόλη. Απουσιάζουν οι αναφορές στα προβλήματα. 

Σε ό,τι με αφορά – έχω λάβει την απόφασή μου, την έχω ανακοινώσει από τα τέλη Οκτώβρη και πορεύομαι μαζί με τους συνεργάτες μου με την παράταξη «ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ». Δεν περίμενα την έγκριση ή την παρακίνηση ώστε να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Δεν πιστεύω πως ζούμε σε καιρούς χρισμάτων και επιλογών από κομματικούς σωλήνες.

Προσεγγίζω το ζήτημα της Θεσσαλονίκης με ευρύτερα κριτήρια συνθέσεων και υπερβάσεων.Μόνο μέσα από έναν τέτοιο δρόμο οι πόλεις, ιδιαίτερα οι μεγάλες, μπορούν να αλλάξουν, να γυρίσουν σελίδα και να αναπτυχθούν. Μόνον εάν κινητοποιηθούν άνθρωποι, πόροι και ιδέες είναι εφικτή η υπέρβαση.

Στόχος μου είναι μία ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη. Μία μητρόπολη με όλες τις πρόνοιες και παροχές που οφείλει να παρέχει σε πολίτες και επισκέπτες. 

Η ατζέντα είναι συγκεκριμένη.

– Προστασία των αδύναμων συμπολιτών. Η ανασφάλεια και η επισφάλεια ολοένα και μεγαλύτερου μέρους των συμπολιτών δεν είναι ανεκτή.

– Οικονομική ανάπτυξη, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού. Οι Θεσσαλονικείς αξίζουν να ζήσουν με περισσότερα. Με καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς.

– Αξιοπρεπής συγκοινωνία και μεταφορές, υποδομές μίας κανονικής ευρωπαϊκής πόλης.

– Βιώσιμο αστικό περιβάλλον με καθαριότητα και ευταξία.

– Ασφάλεια και ποιότητα ζωής.

Σε αυτά  χρειάζονται οι λύσεις.

Ελπίζω και εύχομαι όλες οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν ή θα ανακοινωθούν, να ασπάζονται τις ίδιες αγωνίες για τον τόπο αυτό. Ο αγώνας για μία Θεσσαλονίκη, όπως την ονειρευόμαστε και μας αξίζει είναι δύσκολος μα συνάμα και γοητευτικός. 

Κρατάμε ό,τι καλό έχει γίνει σε αυτήν την πόλη μέχρι σήμερα, δεν απαξιώνουμε, δεν μηδενίζουμε αλλά έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον.  Προχωράμε».