Με αφορμή την προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ότι μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών η «μακεδονική» γλώσσα είναι πολύ πιθανό να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας να απαντήσουν δημόσια εάν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην «εθνικά επιζήμια συμφωνία» που υπέγραψε η κυβέρνηση.

«Το νέο εθνικό αφήγημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού περί “Μακεδονίας” του Αιγαίου επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο τους έντονους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει εξ αρχής η ΝΔ για το πόσο εθνικά ζημιογόνα είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό διότι ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό του γειτονικού κρατιδίου», σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου.

Αιχμές Καράογλου για το ΥΠΕΞ

Επίσης, στηλιτεύει τα αργά αντανακλαστικά, αλλά και την «περίεργη σιωπή» που επέδειξε η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία «αντί να αντιδράσει με τον πλέον δυναμικό τρόπο στην άκρως προκλητική δήλωση του κ. Ζάεφ, ο οποίος εγείρει μείζον εθνικό θέμα, επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα μέσω μιας άνευρης τοποθέτησης η οποία δεν θέτει ξεκάθαρες “κόκκινες” γραμμές από την πλευρά της Ελλάδας».

Με την ερώτηση που κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θέτει στην κυβέρνηση τέσσερα καίρια ερωτήματα:

1) Με τη σιωπή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνωρίζει την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ζήτημα που θέτει ο κ. Ζάεφ;

 

Χρήστος Τσαλικίδης