Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, δημοσιογράφου

 

Το ιστορικό μυθιστόρημα αποτελεί  το «ευυπόληπτο» σημείο αναφοράς για τη  συγγραφέα Δήμητρα Παπαναστασοπούλου η όποια μας συστήθηκε για πρώτη φορά το 2012 με το περίφημο βιβλίο «Σαν στάχυα στο χρόνο».  Διαβάμε το τελευταίο πέμπτο βιβλίο της με τίτλο «Όταν σωπαίνει το φως» και σκεφτήκαμε ότι ο αδόκιμος όρος «τεκμηριωμένη φαντασία» κουμπώνει απόλυτα σ αυτό που η ιδία θέλει να παρουσιάσει ως ιστορικό μυθιστόρημα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο, ακριβές και λεπτοδουλεμένο σαν ακριβό κόσμημα. Δεν σκιαγραφεί απλά μια ολόκληρη αλλοτινή εποχή αλλά ζει μέσα σ΄αυτην. Το πώς τα καταφέρνει και παρασέρνει τους αναγνώστες σε άλλες «αγνωστες» ιστορικά εποχές και τους αφήνει στην απρόσμενη δίνη της κάθε ιστορίας της, αυτό μόνο η ίδια το γνωρίζει.

Την Δήμητρα Παπαναστασοπούλου την γνωρίζω προσωπικά από τα νεανικά μας χρόνια. Σπουδάσαμε μαζί και ο καθένας στη συνέχεια τράβηξε τον δικό του δρόμο. Ως συγγραφέα την γνώρισα περισσότερο καλά. Ήπια και δυναμική ως χαρακτήρας, με εξαιρετικό στιλ και χιούμορ. Το βασικό συγγραφικό της στοιχείο – αλλά όχι το μοναδικό  – η ιστορική μελέτη. Και το κάνει πολύ καλά, με επιστημονική θα λέγαμε αξιοπιστία, επαγγελματική μεθοδικότητα και πολύ μεράκι. Από κει και πέρα χτίζει την ιστορία της. Μπολιάζει τους ήρωες της με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος και τους οδηγεί πέρα από συμβατά όρια.

Στο τελευταίο της βιβλίο  «Όταν σωπαίνει το φως» η αβάσταχτη γοητεία της Βενετίας του 16ου αιώνα ξεδιπλώνεται με τόση άνεση και πειστικότητα λες και ζωντανεύουν στις 281 σελίδες του, όλες εκείνες οι καρτποσταλικές εικόνες από το περίφημο καρναβάλι. Το σκηνικό εναλλάσσεται με έντονα μυθοπλαστικά στοιχεία. Διότι η βασική πλοκή δεν έχει  ως φόντο μόνο τη Βενετία αλλά και την βενετοκρατούμενη Κρήτη με το ελεύθερο και πνευματώδες  ελληνικό στοιχείο,

Στο βιβλίο «Όταν σωπαίνει το φως» μας προσφέρεται μια έξυπνη και ανατρεπτική ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος με απρόσμενη εξέλιξη. Η πένα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου μας οδηγεί στα βήματα της Αρσιόνης, μιας ντελικάτης νεαρής ηρωίδας που «προτίμησε να επικεντρωθεί στις σκέψεις οι οποίες την απασχολούσαν  από τη στιγμή που έμαθε ότι ο άνδρας της δολοφονήθηκε». Η πλοκή δεν στερείται πραγματικότητας, κι αυτό κάνει την ιστορία ακόμα πιο συναρπαστική.

Είναι ένα μυθιστόρημα με δυνατή πλοκή και χαρισματικές περιγραφές,  βίαιο και τρυφερό, σκληρό και ρομαντικό, καθηλωτικό και συγκλονιστικό μέχρι την τελευταία σελίδα, με  έναν υπέροχο πίνακα στο εξώφυλλο, τα δικαιώματα του οποίου παραχώρησε ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης. Πρόκειται για τον πίνακα «Civitas Rethymnae, ανώνυμου Ρεθυμνιωτη ζωγράφου, στον οποίο απεικονίζεται το Ρέθυμνο στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο εκδοτικός οίκος ΑΝΕΜΟΣ Εκδοτική επιμελήθηκε με κάθε λεπτομέρεια το βιβλίο αυτό, αφού πάντα θέτει διαρκώς τον πήχη της ποιότητας των εκδόσεων του όλο και ψηλότερα κάθε φορά.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου:

Στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα μια σειρά φόνων συνταράσσει την περιοχή του Αμαρίου, ενώ οι Τούρκοι πυρπολούν το γειτονικό Ρέθυμνο.

Ο σκληρός τοπικός άρχοντας του Αμαρίου δολοφονείται. Ο δυνατός έρωτας και ο γάμος του νέου Βενετού διοικητή του Ρεθύμνου με τη χήρα αρχόντισσα γίνεται αφορμή ενός μεγάλου ταξιδιού στην ονειρική κοσμοκρατόρισσα Βενετία της εποχής. O πλούτος και η δύναμη της ανώτατης τάξης της Γαληνότατης ξετυλίγονται, παρασύρουν τον αναγνώστη, τον παίρνουν μαζί τους στις διασκεδάσεις, στις υπαίθριες γιορτές, στο καρναβάλι, τον ξεναγούν στο παλάτσο του δόγη.

Η επιστροφή στην Κρήτη φέρνει κι άλλη, αμέτρητη ευτυχία, αλλά δεν κρατάει πολύ· σκευωρίες, τρομακτικά μυστικά, επανεμφάνιση παλιών βεντετών και νέα φονικά δημιουργούν ένα αβάσταχτο, ανατριχιαστικό τοπίο.

Ο διοικητής, ένας νέος που έχει γεράσει ξαφνικά, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες και θα κληθεί να συνεχίσει τη ζωή του συντριμμένος, έχοντας ζήσει σε ελάχιστο χρόνο όσα ένας άτυχος άνθρωπος σε μια ολόκληρη ζωή.

Η συγγραφέας Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε ξενοδοχειακά στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και οικονομικά στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για είκοσι χρόνια. Είναι παντρεμένη και ζει στην Αθήνα.

Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά The Mythologists, iporta.gr, και koukidaki.blogspot.gr  Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο προσωπικό της μπλόγκ: myownnovelsworld.blogspot.com. Έχει εκδόσει τα μυθιστορήματα:«Σαν στάχυα στο χρόνο», Διόπτρα 2012. «Στη σκιά των αιώνων», Διόπτρα 2013.

«Από ξύλο και ασήμι», Διόπτρα 2015. «Ανεξέλεγκτο πάθος», Εμπειρία Εκδοτική