Στη Δυτική Όχθη όλα είναι έτοιμα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ από το Σαββατοκύριακο δεκάδες προσκυνητές καταφθάνουν στον ιερό τόπο προκειμένου να τιμήσουν τις παραδόσεις στον τόπο γέννησης του Ιησού Χριστού.

Ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Pierbattista Pizzaballa, έφτασε τη Δευτέρα στη Βηθλεέμ ενώ δεκάδες καλόγριες στήθηκαν στα παράθυρα για να τον παρακολουθήσουν.

Από προχθές οι Ρωμαιοκαθολικοί πραγματοποίησαν λιτανείες κατά μήκος της παραδοσιακής διαδρομής του προσκυνήματος από την Ιερουσαλήμ προς τον ναό της Γέννησης εν όψει των Χριστουγέννων τους, στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ την παραμονή της μεγάλης γιορτής πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και παρελάσεις στην πλατεία Magner όπου βρίσκεται και το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Βηθλεέμ.

ASSOCIATED PRESS
Πιστή προσκυνά στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Όπως επιτάσσει η παράδοση, Παλαιστίνιοι πρόσκοποι, ντυμένοι με μπλε, κίτρινες και μπεζ στολές, παρέλασαν το μεσημέρι στην πλατεία της Φάτνης, κοντά στη Βασιλική όπου έχει τοποθετηθεί και ένα επιβλητικό έλατο.

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα, κάτω από τον χλωμό, χειμωνιάτικο ήλιο, το πλήθος είχε συγκεντρωθεί πίσω από τα κιγκλιδώματα ασφαλείας για να απολαύσει το θέαμα και να ακούσει χριστουγεννιάτικα τραγούδια, στα αραβικά. Εκατοντάδες πιστοί, από τη Νιγηρία, τη Γαλλία, την Παλαιστίνη, απ′ όλον τον κόσμο, ταξίδεψαν φέτος μέχρι τη Βηθλεέμ και θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκπληκτικά ψηφιδωτά του ναού, που χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφοριών και αποκαταστάθηκαν πρόσφατα.

«Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να βρεθούμε σε ένα τόσο συμβολικό μέρος για τα Χριστούγεννα», σχολίασε η Λεά Γκουντέλ, μια 21χρονη Γαλλίδα φοιτήτρια.

Στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία που θα τελεστεί τα μεσάνυχτα στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης θα παραστούν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και άλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός Τουρισμού, Ρούλα Μάγια τόνισε πως «αυτές τις μέρες ολόκληρος ο κόσμος έχει το βλέμμα του στραμμένο στη Βηθλεέμ» και πως «οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν όσους βρεθούν στον τόπο τους».

REUTERS
Ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Pierbattista Pizzaballa εντός της Βασιλικής της Γεννήσεως κατά τη διάρκεια λειτουργίας 

Να σημειωθεί πως οι χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις στον συγκεκριμένο τόπο αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, αυξάνοντας έτσι την κίνηση σε μια περιοχή που βασίζει την οικονομία της ειδικά στον τουρισμό.

REUTERS
Δεκάδες πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από τον ιερό ναό

ASSOCIATED PRESS
Προσκυνητές στη Βασιλική της Γεννήσεως 

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Η φιλαρμονική στην Παλαιστίνη ψάλλει ύμνους για τα Χριστούγεννα

REUTERS
Παρέλαση στην πλατεία που βρίσκεται η Βασιλική της Γεννήσεως

Υπενθυμίζεται πως για την προσέλκυση των τουριστών ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η ανακαίνιση της Βασιλικής της Γεννήσεως, του χριστιανικού ναού που βρίσκεται στην πόλη της Βηθλεέμ στην Παλαιστίνη. Το κτίριο θα κοσμούν πλέον αρχαία ψηφιδωτά και μεγαλοπρεπείς κίονες των οποίων η επιλογή έχει γίνει ειδικά για την αποκατάσταση του ναού, που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία 600 χρόνια.Η ανακαίνιση άρχισε το 2013, ένα μόλις χρόνο αφότου η UNESCO αναγνώρισε το ναό ως μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

REUTERS
Εκατοντάδες τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταφθάσει στη Βηθλεέμ για να προσκυνήσουν στον τόπο γέννησης του Ιησού

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, περίπου 2,8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν φέτος τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ πέρσι ο αριθμός τους ανερχόταν στα 2,5 εκατομμύρια.

REUTERS
Κληρικοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πλαισιώνουν τον Pierbattista Pizzaballa

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Οι πολίτες παρακολουθούν τις εορταστικές εκδηλώσεις

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Καλόγριες προσκυνούν στο σημείο που λέγεται πως γεννήθηκε ο Ιησούς 

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Μια καλόγρια στέκεται στα γόνατα και με κατάνυξη προσεύχεται

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Προσκυνητές ανάβουν κερί στη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Σκηνές από τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Σκηνές από τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
Σκηνές από τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES
ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr