Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος  ήταν ο πρώτος δήμαρχος της μεταπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, δικηγόρος στο επάγγελμα κι εκλέχθηκε δήμαρχος το 1975 υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ του 13% και το ΚΚΕ του 11%. Ήταν ένας καλός δήμαρχος και προσπάθησε να βάλει μονός του τάξη στη Θεσσαλονίκη με προοπτική 20ετίας, χωρίς αντιδημάρχους και συμβούλους.  Είχε μεσολαβήσει και ο μεγάλος σεισμός του 1978 που είχε αναδομήσει γενικότερα την πόλη.

Τον διέκρινε μια ιώβεια ηρεμία και μια σπάνια ευγένεια ψυχής. Μιλούσε σχεδόν ψιθυριστά, σε κοιτούσε πάντα μέσα στα μάτια και ο αιφνίδιος θάνατος του βρήκε το Δημοτικό Συμβούλιο διχασμένο.

Προσωρινός δήμαρχος ορίστηκε – σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων του 1975– ο  δημοτικός σύμβουλος που είχε πάρει τις περισσότερες ψήφους. Αυτός ήταν ο Κωστής Μοσκώφ, ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος και συγγραφέας που θεωρείται ένας από τους αξιόλογους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης. Ο Κωστής Μοσκώφ διοίκησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης από τις 6 έως τις 17 Φεβρουαρίου 1982.

Ο γνωστός ιστορικός κάθισε στην καρέκλα του δημάρχου για 15 μέρες και φρόντισε για την ομαλή εκλογή του νέου δημάρχου, αφού στη πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη συμμετείχαν οι συνασπισμοί, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Τα κουκιά ήταν μετρημένα με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους «πράσινους» με έναν εκλέκτορα υπέρ τους.

Στη μυστική ψηφοφορία, όμως, που ακολούθησε, εκλέχθηκε δήμαρχος (με διαφορά μιας ψήφου από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ) ο «κόκκινος» πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Γιαννουσης, ο οποίος διοίκησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για 10 μήνες. Ο Κωστής Μοσκώφ αργότερα ορίστηκε μορφωτικός ακόλουθος της Ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, εκλέχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο «ευπατρίδης» Θεοχάρης Μαναβής ο οποιος υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ του 48% και διοίκησε την πόλη για τέσσερα χρόνια.

Στη φωτογραφίες (αρχείο Χρήστου Καραγιαννόπουλου) διακρίνεται ο δήμαρχος Μιχάλης Παπαδόπουλος σε δημόσιες εκδηλώσεις και ο Κωστής Μοσκώφ με καλλιτεχνική παρέα.

 

*Ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με το ψηφοδέλτιο του Κωνσταντίνου Ζέρβα.