Του δημοσιογράφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ*

Ο «Άγιος Στυλιανός» είναι το μοναδικό δημοτικό Ίδρυμα της Θεσσαλονικης το οποίο σήμερα ως βρεφοκομείο φιλοξενεί σε 24ωρη βάση 26 βρέφη, ενώ  εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού του σταθμού εξυπηρετούνται συνολικά 128 παιδιά, 25 βρέφη και 103 νήπια.

Η φιλοξενία από τον «Άγιο Στυλιανό» βρεφών και νηπίων, η υποστήριξη της ευάλωτης, κοινωνικά και οικονομικά, μητέρας αποτελούν κοινωνικές υπηρεσίες που στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα γίνονται ακόμη πιο απαραίτητες κάνοντας τις ευθύνες τις διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ακόμη μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες στο reporter24.gr τον τελευταίο καιρό παρατηρείται σοβαρή έλλειψη προσωπικού στη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών με αποτέλεσμα οι 15 εργαζόμενοι να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα εξουθενωτικά ωράρια σε 24ωρη βάση, σε πέντε βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα!

Απ΄την άλλη,  η σχετικά νέα διοίκηση που τοποθέτησε ο Μπουτάρης μετά την επεισοδιακή παραίτηση του πρώην προέδρου του Ιδρύματος και δημοτικού συμβούλου της «Πρωτοβουλίας» κ. Άγιου, δεν κατανοεί εδώ και καιρό τα λειτουργικά  προβλήματα του βρεφοκομείου και κωφεύει επιδεικτικά στις εισηγησεις των υπηρεσιακών παραγόντων και συνδικαλιστικών φορέων για την άμεση και αποτελεσματική επίλυση τους.

Διότι στόχος του ιδρύματος είναι η αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαχρονικά το Ιδρυμα του «Αγίου Στυλιανού» έδινε ιδιαίτερη ιδιαίτερη βαρύτητα  στην ενδυνάμωση του θεσμού της αναδοχής.

Παράλληλα, σχετικά με τις υιοθεσίες και με δεδομένο ότι ο «Άγιος Στυλιανός» είναι το μοναδικό ίδρυμα εκτός Αττικής στο οποίο το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει το δικαίωμα σύμπραξης σε υιοθεσίες,  το ποσοστό διεκπεραίωσης-τοποθέτησης παιδιών προς υιοθεσία αυξήθηκε κατά 20% τα τελευταία χρόνια.

Πιθανότατα, το  θέμα έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού για τη φύλαξη των βρεφών  και η εντατικοποίηση της εργασίας πέρα από τα ανθρώπινα όρια, να έρθει με τη μορφή καταγγελίας, σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

 

*Ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα.