Σε μια εκλογική αναμέτρηση που από πολλούς αναλυτές χαρακτηρίστηκε ως δημοψήφισμα για τον Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος μετρά δυνάμεις και αντοχή.

Το στοίχημα ήταν οι μεγάλες πόλεις και όπως έδειξαν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν βγήκε αλώβητος από αυτή την εκλογική διαδικασία, αν και νικητής. Αυτό γιατί μπορεί να επικράτησε συνολικά στην επικράτεια, ωστόσο η Κωνσταντινούπολη θεωρείται δική του μόνο οριακά, ενώ Άγκυρα και Σμύρνη του γυρνούν την πλάτη. Μάλιστα, η Άγκυρα πάει στην αντιπολίτευση για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

Ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου αναγνώρισε την αποτυχία του σε κάποιες πόλεις, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Δείτε τα αποτελέσματα σε όλες τις πόλεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα, μάχη στήθος με στήθος δίνουν την Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ – και πάντοτε στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν – με τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το προβάδισμα του Γιλντιρίμ είναι απόλυτα οριακό, με 48,73%, έναντι 48,63% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης (23.20 ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για διαφορά περίπου 7.000 ψήφων.

Στην Άγκυρα, ο Μεχμέτ Οζασεκί που υποστηρίζει και πάλι το κόμμα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνει 47,27%, πίσω από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς που φτάνει το 50,5%, με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 91%.

Η Σμύρνη, τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας, είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ της αντιπολίτευσης με 58%, έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται οριακά ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,5%, με την καταμέτρηση στο 87%.

Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 93,6% προηγείται ο υποψήφιος του CHP Μουχιτίν Μποτζέκ με 50,77%.

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 61,69%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Σε εθνικό επίπεδο, προηγείται το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 44,98%, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 30,26%. Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Να σημειωθεί ότι η απόσταση που χωρίζει τις πολιτικές δυνάμεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με κάθε προηγούμενη ψηφοφορία από το 2003 και την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

Αποκλείει πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν

MURAD SEZER / REUTERS

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος όταν τα περισσότερα είχαν πλέον κριθεί (22.30 ώρα Ελλάδας), αναγνώρισε την ήττα του σε κάποιες πόλεις, λέγοντας ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν σημειώσαμε επιτυχία σε κάποιες πόλεις», ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν την κυριασχία του κόμματός του στο σύνολο της επικράτειας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η Τουρκία θα έχει ξανά εκλογές το 2023. «Έχουμε ακόμη 4,5 χρόνια δουλειάς» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι μέχρι τις επόμενες εκλογές θα επικεντρωθεί σε θέματα οικονομίας, άμυνας και βιομηχανίας.

Τέσσερις νεκροί

Από αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν έλειψαν τα αιματηρά επεισόδια, που άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 αφορούσαν παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από εκλογικά τμήματα, ενώ άλλα δύο σκοτώθηκαν πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας.

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr