Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυόλοπουλο, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Ως λόγο για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου 4 μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Eχει δημιουργηθεί συνθήκη προεκλογικής περιόδου τεσσάρων μηνών που εγκυμονεί κινδύνους για τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλου, στον μεταξύ τους διάλογο που προβλήθηκε σε απευεθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές.

 

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τον πρωθυπουργό συνόδευε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η συνάντηση διήρκησε 35 λεπτά και ολοκληρώθηκε στις 7.10 το απόγευμα. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο διάλογος Παυλόπουλου – Τσίπρα

«Από την ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περίπου 4 μηνών, πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας. Δεδομένου δε, ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

 

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα – και την ανανέωση της λαϊκής εντολής», συνέχισε.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αποδέχομαι την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική» του απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

ΝΔ: «Ο λαός θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα»

Μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και επίσημα, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 26 Μαΐου ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Στις 7 Ιουλίου και πάλι με την ψήφο του θα ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή που τόσο χρειάζεται η χώρα, για να έρθει επιτέλους η ανάπτυξη και η ευημερία σε όλους τους Ελληνες».

Φ.Γεννηματά: «Απέτυχε, ηττήθηκε, φεύγει»

Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Ό,τι και να επικαλείται προσχηματικά ο κ. Τσίπρας, η αλήθεια για τις πρόωρες εκλογές είναι μια. Σύρθηκε στις κάλπες από την ηχηρή αποδοκιμασία του Ελληνικού λαού. Απέτυχε, ηττήθηκε, φεύγει».

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr