Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας ο φιλόθεος λαός της Αποστολικής Μητροπόλεως της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου 2019, την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου του θαυματουργού, Προστάτου των καρκινοπαθών, εκ της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ευβοίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το Ιερό Λείψανο κόμισε ο Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Τσαγκάρης και έγινε δεκτό με αισθήματα πνευματικής χαράς και αγαλλιάσεως από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη ως εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, τον Ιερό Κλήρο και το πλήθος πιστών που προσήλθε στον περικαλλή Ναό του Αγίου Φωτίου για να προσκυνήσει και να ενισχυθεί από τον θεοφόρο Ιεράρχη του Χριστού Παρθένιο.

Τιμές κατά την άφιξη της Αγίας Κάρας απέδωσε η Φιλαρμονική της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, μέλη των Προσκόπων και του τοπικού Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων της περιοχής, κ.α.

Εν συνεχεία τελέστηκε Δοξολογία επί την υποδοχή της Τιμίας Κάρας και κατόπιν ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον κομίζοντα το Ιερό Λείψανο Αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτο και τον Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, εκφράζοντας παράλληλες τις θερμές ευχαριστίες στα πρόσωπά τους για τον κόπο και την αγάπη τους.

«Απόψε έχουμε την ευλογία να υποδεχθούμε στο Ναό μας την τιμία και χαριτόβρυτη Κάρα του οσίου Παρθενίου, του Επισκόπου Λαμψάκου, την οσιακή βιωτή του οποίου ο Κύριος εθαυμάτωσε με τη χάρη ιαμάτων. Δοξολογούμε γι’ αυτό τον Μόνο των σωμάτων και των ψυχών Ιατρό!» είπε μεταξύ των άλλων στο λόγο του ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Μακάριος Τσιμέρης και εκ μέρους των Πατέρων και των Ενοριτών εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την υιοθέτηση του αιτήματος, τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την αποδοχή και την ευλογία του, τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλης Ευβοίας Αρχιμανδίτη Ιάκωβο Μπαλωμένο για την υλοποίηση του αιτήματος της μεταφοράς του χαριτόβρυτου Ιερού Λειψάνου, τον Αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτο για τον κόπο του και τον λαμπρύνοντα με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος και χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού, κηρύσσοντας και τον θείο λόγο.

Στο τέλος μάλιστα, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Κυπριανού Γλαρούδη, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης και Γραμματέως των Συνοδικών Δικαστηρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μιας και σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του Ιερομάρτυρος Κυπριανού.

Να αναφερθεί ότι ο Ναός θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 12:30 τα μεσάνυχτα ενώ κάθε μέρα θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ναού.

Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει προς προσκύνηση έως το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου τ.έ.

 

Βιογραφία
Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»

Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Tῷ μύρῳ τοῦ Πνεύματος, ποιμὴν Λαμψάκου ὀφθείς, τὴν θείαν ἐνέργειαν παρὰ Θεοῦ δαψιλῶς θαυμάτων ἐπλούτησας, δαίμονας ἀπελαύνειν, ἀσθενοῦντας ἰᾶσθαι, νόσους ἀποδιώκειν καὶ πληρῶν τὰς αἰτήσεις, Παρθένιε ἱεράρχα, τῶν προσιόντων σοι.Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τῶν θαυμάτων εἴληφας, τήν θείαν χάριν θεόφρον, ἱερέ Παρθένιε, θαυματουργέ θεοφόρε, ἅπαντα, πιστῶν τά πάθη ἀποκαθαίρων, πνεύματα, τῆς πονηρίας πάτερ ἐλαύνων· διά τοῦτο σέ ὑμνοῦμεν, ὡς μέγαν μύστην Θεοῦ τῆς χάριτος.Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Τῆς Λαμψάκου ὁ μέγας θαυματουργός, ἀναβὰς ἐν τῷ ὕψει τῶν ἀρετῶν, ἀστράπτεις τοῖς πέρασι, τῷ φωτὶ τῶν ἰάσεων, τοὺς ζοφώδεις Δαίμονας, σκορπίζων φαιδρότατα, καὶ ἐλαύνων νόσους, χρησταῖς ἐπικλήσεσιν· ὅθεν καὶ τῆς πλάνης, τῶν εἰδώλων καθάρας, πᾶσαν τὴν Ἑλλήσποντον, καταλάμπεις τοῖς θαύμασι, Θεοφόρε Παρθένιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.

Ὁ Οἶκος
Φῶς νοερὸν τὸ ἐκ φωτός, Πατρὸς τοῦ προανάρχου, Υἱὲ Θεοῦ καὶ Λόγε, ὁ καταυγάζων πᾶσαν τὴν οἰκουμένην θεϊκῶς, φώτισόν μου τὰς φρένας, τὸν νοῦν καὶ τὸν λογισμόν, τοῦ ἀνυμνῆσαι σήμερον τὴν φαιδρὰν ταύτην πανήγυριν καὶ σεμνοπρεπεστάτην τοῦ Ὁσίου Παρθενίου· αὐτὸς γὰρ ἀληθῶς ἐν γῇ θαυμασίαν διετέλεσε ζωὴν καὶ πολιτείαν· διὰ τοῦτο συνελθόντες εὐφημοῦμεν αὐτόν, ὡς μέγαν μύστην Θεοῦ τῆς χάριτος.

 

πηγή:Ρομφαία