Με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό δοκιμάζονται η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά μας, τόνισε από το βήμα της 4ης Ευρω-αραβικής Συνόδου στο Μέγαρο Μουσικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στο πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η χώρα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης, της συνεργασίας και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης, αυτό το «χυδαίο εμπόριο ελπίδας» όπως το χαρακτήρισε. «Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η χώρα μου δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα όμως έστειλε και αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία όπως είπε, αμφισβητεί δεδομένα δεκαετιών και εγείρει απαράδεκτες διεκδικήσεις, κάνοντας ειδική αναφορά για την πρακτική της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και την κάλεσε να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκθείασε το ρόλο του Λιμενικού Σώματος, τονίζοντας ότι έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ότι είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των συνόρων μας.

Ενα άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς ο Πρωθυπουργός, ήταν αυτό της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Όπως είπε, η χώρα μας έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές ρύπων και προχωρά στο σχέδιο πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028. Επίσης εστίασε στην ενεργειακή πολιτική που θα εφαρμόσει, μιλώντας με λεπτομέρειες για τα μεγάλα ενεργειακά έργα που έχουν σχεδιαστεί για τη βόρεια Ελλάδα, την Αμφιλοχία και την Κρήτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ανάπτυξη για όλους», απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Τα κεφάλαια σας είναι ευπρόσδεκτα στην πατρίδα μας», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι πλέον η Ελλάδα γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ενώ προέβλεψε ότι μπορεί να υπάρξει ελληνοαραβική συνεργασία στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων που βρίσκονται προς αξιοποίηση στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

 

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr