Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 2.700 μέτρων Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων Σώματος Ξηράς, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, που προκήρυξε η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Σύμφωνα με την προκήρυξη:

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24%.

Η προμήθεια Πλωτού Προστατευτικού Συστήματος με την τεχνική προδιαγραφή θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΑΣΔΥΣ θα διαβιβάσει τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στη συνέχεια θα «περάσει» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στ. Πέτσας: Ενίσχυση των συνόρων με πλωτό φράγμα

Στη χρησιμοποίηση του πλωτού φράγματος που εξετάζεται από την κυβέρνηση αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους μετανάστες να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διεθνή ΜΜΕ: Δραστικά μέτρα από την Ελλάδα για να ανακόψει τις ροές μεταναστών

Το σχέδιο της Ελλάδας να εφαρμόσει ένα σύστημα πλωτής προστασίας για να ανακόψει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά απασχολεί σήμερα πολλά διεθνή ΜΜΕ. Προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει ότι θα ακολουθήσει δραστικά μέτρα, προκειμένου να ανακόψει το κύμα των μεταναστών και προσφύγων, γράφουν ξένα δημοσιεύματα.

Με την τοποθέτηση ενός πλωτού φράγματος, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φρενάρει την ροή μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά της, γράφουν  το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η εφημερίδα Bild όπως και το γερμανικό δίκτυο n-tv.

 

ΠΗΓΗ: LIBERAL