Συνεχίζεται η εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου μετασχηματισμού του κόμματος. Ιδιαίτερα, πάντως, σχολιάζεται η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην κοινή δράση του ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα δημοκρατικά και προοδευτικά κόμματα, καθώς έγινε λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις για συναντήσεις ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν γεφύρωσε τις διαφορές και αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο. Τυπικά η ΚΕ αναβλήθηκε επειδή Γιάννης Δραγασάκης και Δημήτρης Βίτσας δεν είχαν ολοκληρώσει τις εισηγήσεις τους για τον απολογισμό.

Η ΚΕ θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει μετακινηθεί κατά μία εβδομάδα η κεντρική πολιτική εκδήλωση στην Αθήνα με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έκανε έκκληση προς τα στελέχη να αποφεύγουν τις προσωπικές αντιπαραθέσεις αλλά και τις διαρροές και ζήτησε να δοθεί έμφαση στην αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως είπε πρέπει να επικεντρωθεί στα εργασιακά, το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, την υγεία και την παιδεία. Στο πεδίο των κοινωνικών θεμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώκει την συνάντηση και με τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού τόξου, φέρεται να υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση της ΠΓ είναι ακόμη και η ανακοίνωση του κόμματος δίνει έμφαση στα εσωτερικά του κόμματος στηρίζοντας την ούτως ή άλλως ειλημμένη απόφαση για το συνέδριο.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με ομοφωνία την ενότητα του Κόμματος και των στελεχών της στον διακηρυγμένο στόχο της Κ.Ε. και του προέδρου του κόμματος, για τη διεύρυνση και την οργανωτική του ανασυγκρότηση». Σημειώνει δε ότι «η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία και η ανταπόκριση των πολιτών που τον στηρίζουν, αποτελούν το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη πορεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά και σε δημοσιεύματα που αναδεικνύουν τις εσωτερικές διαφωνίες για το όνομα του κόμματος, την δεσμευτικότητα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, την δράση των κομματικών μηχανισμών και την διεύρυνση.

«Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πλουραλισμό και τις διαφορετικές απόψεις ως αδυναμία ή άλλα που στρέφονται εναντίον κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η Π.Γ. θεωρεί ότι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τους σκοπούς αντίπαλων πολιτικών κέντρων», αναφέρει και προσθέτει εμφατικά: «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν το δικαίωμα της οργάνωσης της προσυνεδριακής συζήτησης και θα πορευτεί, όπως πάντα, με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας».

Η ΠΓ προγραμμάτισε σειρά εξωστρεφών δράσεων, όπως π.χ. την κατάθεση πρότασης νόμου για τον κατώτατο μισθό, αλλά και παρεμβάσεων σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η στήριξη της δημόσιας υγείας. Πάντως αύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προκειμένου να συζητήσει τις παρεμβάσεις του κόμματος.
Σημειώνεται ότι η ΠΓ ενέκρινε σχέδιο ανασυγκρότησης των Μέσων Ενημέρωσης του κόμματος και αποφάσισε να προχωρήσει σε ενδελεχή συζήτηση για τον απολογισμό της απερχόμενης ΚΕ.

 

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr