Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν κυβερνητικές πηγές, μέσα σε ένα 24ωρο, από τις έξι το πρωί χθες έως τις έξι το πρωί σήμερα, στρατός και αστυνομία απέτρεψαν την είσοδο στην ελληνική επικράτεια από τα χερσαία σύνορα του Έβρου σε 9972 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έγιναν και 73 συλλήψεις ατόμων που κατάφεραν να περάσουν παράνομα τα σύνορα. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, οι συλληφθέντες προέρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Σομαλία και δεν έχουν σχέση με το Ιντλίμπ.

Στην προσπάθεια του να κρατήσει έξω από τα ελληνικά σύνορα τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, ο στρατός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες.

Η ένταση που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου συνεχίστηκε και χθες. Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, πολυπληθής ομάδα μεταναστών κινήθηκε οργανωμένα και επιχείρησε να περάσει στο ελληνικό έδαφος από σημείο που δεν υπάρχει φράκτης, κοντά στις Καστανιές και λίγο βορειότερα από την συνοριακή διάβαση Ελλάδας –Τουρκίας.

Όμως στρατός και αστυνομία είχαν εντοπίσει την κίνηση των μεταναστών και με συντονισμένες προσπάθειες απέτρεψαν την είσοδο τους στα ελληνικά εδάφη.

Δεν ήταν όμως η μοναδική στιγμή που υπήρξε ένταση. Το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες, οργανωμένες ομάδες –όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές- πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά, ενώ ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν.

O αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην συνοριακή γραμμή του Έβρου έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες 24 ώρες καθώς συνεχίζουν και φτάνουν με κάθε μέσο από διάφορα σημεία της Τουρκίας.

Από το πρωί βρίσκονται στην περιοχή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Αλκ. Στεφανής.

Με μία λακωνική ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ενημερώνει ότι σήμερα στις 18:00 συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Θέμα της σύσκεψης η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα με την Τουρκία με την συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων και ο τρόπος αντιμετώπισης των συνεχών οργανωμένων επιχειρήσεων να εισέλθουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά εδάφη.

 

ΠΗΓΗ: Huffingtonpost.gr