Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην Κω, δήλωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος επεσήμανε όμως ότι χρειάζεται λίγη προσοχή ακόμη.

«Εχουμε μία ομαλή σεισμική ακολουθία, πλούσια με πλήθος μετασεισμών. Εχουν καταγραφεί εκατοντάδες μετασεισμοί, οι περισσότεροι ευτυχώς στη θαλάσσια περιοχή και δεν γίνονται αισθητοί», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Κυριακής.

«Είμαστε στην περίοδο της αποκατάστασης. Αυτό που πρέπει να γίνει και γίνεται είναι ο έλεγχος των κτιρίων. Οι μηχανικοί ενεργοποιήθηκαν αμέσως. Θέλει λίγο προσοχή ακόμη», πρόσθεσε ο κ. Χουλιάρας.

Νέοι μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώνονται στην Κω. Ο πρώτος σημειώθηκε στις 20:09 και είχε μεγεθος 4,5 Ρίχτερ, ενώ στις 20:25 ακολούθηκε νέα δόνηση 4,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρό τους ήταν ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού και 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφάλου αντίστοιχα), ήταν επίσης επιφανειακοί.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ, ο πρόδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε πως και ο τελευταίος μετασεισμός είναι ένα ακόμη λιθαράκι για την εκτόνωση της μετασεισμικής ακολουθίας. Είμαστε σε καλό δρόμο, πρόσθεσε, συνιστώντας υπομονή μέχρι να εκτονωθεί πλήρως η κατάσταση.

Και ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, είπε πως η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι 4,8 Ρίχτερ, ενώ σε άλλο σχετικό ερωτήματα σημείωσε το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνουν κάποιοι πιο δυνατοί μετασεισμοί.