Σε μια ασυνήθιστη ενέργεια προχώρησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελαρίου, ο οποίος έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, με αφορμή την σοβούσα σύγκρουση μεταξύ στελεχών της Δικαιοσύνης με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, κάλεσε τους δικαστές να συνεχίσουν απερίσπαστοι το έργο τους και να μην απαντούν στις επιθέσεις που δέχονται, ενώ παράλληλα με την παρέμβασή του έστειλε και μήνυμα κατευνασμού του κλίματος προς τη δικαστική κοινότητα.

«Οι δικαστές, ούτε αντιπολιτεύονται, ούτε συμπολιτεύονται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σακελαρίου, αναφέρθηκε στη σημασία της διάκρισης των εξουσιών και τόνισε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από συνταγματικούς πειραματισμούς, αφήνοντας σαφείς αιχμές αναφορικά με τις φήμες για τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Με άκριτες ενέργειες, λοιδωρίες, αδικαιολόγητους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και προσβλητικούς για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεώς τους να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους, επιχειρείται, κατά συστηματικό πλέον τρόπο, να κλονισθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Οι απρόκλητες αυτές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της επιβάλλεται να παύσουν αμέσως για να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αυτή αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβερνήσεως και της Δικαιοσύνης, συνεχίζει ο κ. Σακελλαρίου και προσθέτει:

«Προς τούτο καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή».

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό, σημειώνει ο Ν. Σακελλαρίου, ότι το Σύνταγμά μας καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Η Δικαιοσύνη σέβεται απολύτως τον θεσμικό ρόλο της νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας, απαιτεί όμως και τον ανάλογο σεβασμό του δικού της θεσμικού ρόλου, σημειώνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δείτε το βίντεο