Σε μία κίνηση που δείχνει την ανάγκη στην οποία παραμένει η Ρώμη και οι γύρω περιοχές λόγω της ξηρασίας, το Βατικανό κλείνει όλα τα συντριβάνια την ώρα που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν έχουν ακόμη γλιτώσει από τον κίνδυνο πίνουν νερό με… δελτίο.

Η ξηρασία αποδίδεται στην πολύ χαμηλότερη του συνηθισμένου βροχόπτωση στην κεντρική Ιταλία τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούλιο, η βροχόπτωση ήταν 72% χαμηλότερου του κανονικού για την εποχή, τον Ιούνιο 74% και συνολικά το προηγούμενο τρίμηνο χαμηλότερη κατά 56%.

To Βατικανό έκλεισε ήδη το νερό στα δύο συντριβάνια της Πλατείας του Αγίου Πέτρου και πρόκειται σταδιακά να κάνει το ίδιο και στα υπόλοιπα, περίπου 100, στην επικράτειά του (είτε στους Κήπους είτε σε άλλα σημεία).

Τις τελευταίες ημέρες, η Ρώμη επαπειλείται με μέτρα της κυριότερης ιταλικής εταιρείας υδροδότησης (ACEA) για διακοπές υδροδότησης σε διάφορα τμήματα εκ περιτροπής.

Ανάλογα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες μικρές κοινότητες. Η δήμαρχος Ρώμης, Βριτζίνια Ράτζι, έχει καλέσει την εταιρεία να αποφύγει τη διακοπή υδροδότησης στην πρωτεύουσα, χαρακλτηρίζοντας το μέτρο «απαράδεκτο».

Και ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λάτσιο, Νικόλα Τσινγκαρέτι, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο, παρά τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων, «θα ήταν μάλλον υπερβολή».