Υπογράφησαν οι συμβάσεις για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδουν η εφημερίδα Hurriyet και το πρακτορείο Reuters.

«Έχουμε πλέον προβεί σε βήματα με τη Ρωσία για το ζήτημα. Έχουν μπει υπογραφές σε συμφωνίες», φέρεται να είπε ο τούρκος ηγέτης σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Θεού θέλοντος, θα δούμε τους S-400 στη χώρα μας», προσέθεσε.

Ο κ. Ερντογάν διερωτήθηκε αιχμηρά για ποιο λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν που για την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία, που είναι μέλος του NATO, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί το επίσης ρωσικό σύστημα S-300 εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται πως έως τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση της υπογραφής από τη Μόσχα, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε πει πιο πως η συμφωνία είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση.

Η τοποθέτηση Ερντογάν έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου Τζόζεφ Ντάνφορντ ότι τυχόν αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα θα ήταν «ανησυχητική».

Πέρα τη γεωπολιτική διάσταση το ζητήματος, σημαντικό κριτήριο στην απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει S-400 ήταν η βούληση της ρωσικής πλευράς να επιτρέψει συμπαραγωγή μέρους της παραγγελίας με την Τουρκία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τουρκικές βιομηχανίες κερδίζουν ξένη τεχνογνωσία.