Δεν πρόκειται να πάρουν ανάσα οι φορολογούμενοι, καθώς μετά τα εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών χτυπά ξανά ανελέητα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθούν στο taxisnet μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι δόσεις και πάλι θα είναι πέντε, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Τα ποσά μάλιστα δεν αναμένεται να εμφανίσουν μεταβολές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν τα ίδια ποσά. Σε περίπτωση όμως που δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ φουσκωμένα θα πρέπει να δουν αν υπήρξαν λάθη στο Ε9, ώστε να τα διορθώσουν.

Πάντως υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση.

Συγκεκριμένα, απαλλαγή 50% του ΕΝΦΙΑ έχει κάθε φορολογούμενος που πληροί στις εξής προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Τέλος, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.