Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter πως οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις «δεν θα δέχονται ούτε θα επιτρέπουν σε διεμφυλικούς να υπηρετούν σε οποιαδήποτε θέση».

Το Πεντάγωνο δήλωσε άγνοια όταν ρωτήθηκε σχετικά και παρέπεμψε στο Λευκό Οίκο -την ώρα που ήδη εκφράζονται οι πρώτες ηχηρές αντιδράσεις.

Στην πρώτη σχετική ερώτηση που δέχθηκε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις στην αμερικανική προεδρία.

Λίγο αργότερα, ανέφερε πως θα «συνεργαστεί στενά με τον Λευκό Οίκο σχετικά με την νέα οδηγία», λέγοντας ότι η αναθεωρημένη στάση απέναντι σε διεμφυλικούς θα παρουσιαστεί «στο κοντινό μέλλον».

O Τραμπ ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη αφού συμβουλεύτηκε στρατηγούς και εμπειρογνώμονες. Επιχειρηματολόγησε πως «το στράτευμα πρέπει να είναι επικεντρωμένο στην αποφασιστική και ισχυρή νίκη και δεν μπορεί να βαρύνεται από τα τεράστια ιατρικά κόστη και την αναστάτωση που θα συνεπάγοντο οι τρανσέξουαλ στις ένοπλες δυνάμεις».

Το ζήτημα των διευμφυλικών (και ανδρών και γυναικών) στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να φαίνεται ότι αφορά ελάχιστες περιπτώσεις, όμως έχει εδώ και καιρό τεθεί στο ευρύτερο κάδρο της ισότητας και της ισότιμης μεταχείρισης ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και queer (LGTBQ) από την πλευρά της πολιτείας.

Ειδικά το στράτευμα θεωρείται σημαντικό πεδίο μάχης για τα δικαιώματα αυτών των ομάδων. Η υπόθεση της διαβόητης πολιτικής «δεν ρωτάμε, δεν λέμε» (don’t ask, don’t tell) σχετικά με τους ομοφυλόφιλους στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε κρατήσει δεκαετίες.

H οριστική της κατάργηση θεωρείται σημαντικό κεφάλαιο στην πορεία για τα ίσα δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις στην εξαγγελία του Τραμπ εκφράστηκαν ήδη μέσα στην πρώτη ώρα: Το τμήμα που ασχολείται με την νομική υποστήριξη τρανσέξουαλ ενστόλων του κέντρου Palm Center ανέφερε πως η απόφαση του Τραμπ είναι «σοκαριστική και δείχνει άγνοια», λέγοντας πως «επιτίθεται στο στράτευμα και τους τρανσέξουαλ ενστόλους».

 

ΠΗΓΗ: in.gr