Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή, όπου νωρίτερα έπνεαν δυνατοί άνεμοι -οι οποίοι κόπασαν.

Εκτός κινδύνου οι κατοικημένες περιοχές του Σαρωνικού, στον λόφο Σκόρδι είχε περιοριστεί η πυρκαγιά.

Μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων μόλις νύχτωσε και συγκεκριμένα των 5 ελικοπτέρων και του ενός συντονιστικού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αυτή την ώρα στην περιοχή με 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας, καθώς και με 2 ειδικά μηχανήματα.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες εστίες. Η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι προς τη νοτιοανατολική πλευρά της λεωφόρου Αναβύσσου.

Σημειώνεται ότι με το πρώτο φως της ημέρας και εφόσον δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο έως τότε η πυρκαγιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με εναέρια μέσα.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη διασταύρωση των οδών Τενέδου και Ιόλης και επεκτάθηκε λόγω των ανέμων -εντάσεως τουλάχιστον πέντε μποφόρ- προς τη λεωφόρο Αναβύσσου, από όπου πέρασε με κατεύθυνση προς το Λαγονήσι.

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής έγινε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι στα σπίτια τους και να μην εμποδίζουν με άσκοπες μετακινήσεις τα οχήματα της Πυροσβεστικής που κατευθύνονται στην περιοχή.

Η πυρκαγιά είχε νωρίτερα πλησιάσει κοντά σε κατοικίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να αποτελεί άμεσο κίνδυνο.

Σε επιφυλακή οι δήμοι Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης και Λαυρεωτικής.

Αρκετοί κάτοικοι που διαθέτουν εξοχικά στην περιοχή έσπευσαν προς τα εκεί με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη κίνηση στους γύρω δρόμους.

Γύρω στις 20:00 το βράδυ -μία ώρα πριν σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη- η κατάσταση ήταν ανησυχητική καθώς οι φλόγες του βασικού μετώπου είχαν «σκαρφαλώσει» στον λόφο πάνω από τα σπίτια της Σαρωνίδας, που αναζωπυρωμένες από την καύση ελαιοδέντρων, απείλησαν κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, μισή ώρα αργότερα «ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, χάρη στη συντονισμένη δράση των αεροσκαφών», σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, ο οποίος είδε τις φλόγες να φτάνουν δίπλα στο σπίτι του.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία έχει περιοριστεί στον λόφο Σκόρδι, επάνω από την κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας, όπου όμως δεν υπήρχε πρόσβαση επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης. Διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του δήμου: πυροσβεστικά, υδροφόρες, πέντε σκαπτικά μηχανήματα και όλο το έμψυχο δυναμικό «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πυρκαγιά και στα Ιωάννινα

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων. Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο και τρία αεροσκάφη.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ