Ο Βαγγέλης Μαρινάκης γίνεται πλέον το απόλυτο «αφεντικό» στον τομέα της διανομής Τύπου: Το πρακτορείο/εταιρεία διανομής «Αργος» – του οποίου απέκτησε την πλειοψηφία μετοχών μαζί με τους τίτλους των εφημερίδων του ΔΟΛ –  καθίσταται μονοπώλιο, καθώς καταρρέει ο μοναδικός ανταγωνιστής του,  το πρακτορείο «Ευρώπη»,που ανήκε στο εκδοτικό συγκρότημα Μπόμπολα.

Οι δύο εταιρείες διανομής Τύπου ήταν ζημιογόνες τα τελευταία χρόνια και αντιμετώπιζαν προβλήματα. Τώρα, η πτώχευση του «Πήγασου» οδηγεί σε «γρήγορο θάνατο» και τη θυγατρική του «Ευρώπη», στην οποία συμμετέχουν με μικρότερα ποσοστά πολλοί άλλοι εκδότες.

Η εταιρεία οδηγείται σε λουκέτο εν  μέσω καταγγελιών για κακοδιαχείριση και για υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών. Τα ποσά αυτά ήταν εισπράξεις από πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών διαφόρων εκδοτών και έπρεπε να καταβληθούν σ’ αυτούς. Διοχετεύθηκαν όμως στον «Πήγασο», ή χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη άμεσων ταμειακών αναγκών του.

Κατά την άποψη νομικών και των άμεσα ενδιαφερόμενων εκδοτών, αυτό συνιστά υπεξαίρεση. Όπως επισημαίνουν, το Πρακτορείο αναλαμβάνει τη διανομή των εντύπων για λογαριασμό των εκδοτών και την είσπραξη του αντιτίμου των πωλήσεων από το δίκτυο των υποπρακτόρων. Ο,τι ποσά εισπράττει, πρέπει να τα αποδίδει απευθείας στους εκδότες-πελάτες του και δεν δικαιούται να τα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη δικών του αναγκών.

Η εταιρεία βρέθηκε εν συνεχεία σε αδυναμία να πληρώσει τους άλλους εκδότες, οι οποίοι μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν περισσότερα, αποφάσισαν να μεταφέρουν τη διανομή των εντύπων τους στο ανταγωνιστικό πρακτορείο «Αργος» του ΔΟΛ/Μαρινάκη.

Βλέποντας αβέβαιο το μέλλον της «Ευρώπης», πολλοί πράκτορες σταμάτησαν να αποδίδουν τις εισπράξεις από τις πωλήσεις εντύπων, ή καθυστερούν τις πληρωμές, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση της εταιρείας. Η κρίση κλιμακώθηκε με την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Παπαδόπουλου, που άφησε ακέφαλη την εταιρεία/.

Οι εκδότες/πελάτες  – και ορισμένοι εξ αυτών μέτοχοι – της «Ευρώπης» κινούν πλέον συντονισμένα ποινικές διαδικασίες κατά των επικεφαλής της εταιρείας, στρεφόμενοι και εναντίον του Φώτη Μπόμπολα, τον οποίον κατηγορούν για ηθική αυτουργία. Η βασική κατηγορία αφορά την μη απόδοση στους δικαιούχους ποσών που εισπράχθηκαν από πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών.

Ως αξιόποινη ενέργεια αναφέρεται το γεγονός ότι ενώ οι εφημερίδες του συγκροτήματος Μπόμπολα («Εθνος», «Ημερησία» κλπ)  βρίσκονταν σε αναστολή έκδοσης, το Πρακτορείο έσπευσε να πληρώσει σημαντικά ποσά σε επιταγές προς την «Πήγασος» και τις «Εκδόσεις Έθνος», από χρήματα τα οποία οφείλονταν σε άλλους εκδότες.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής μάχης που έχει ξεκινήσει, φαίνεται ότι το Πρακτορείο «Ευρώπη» οδηγείται σε  λουκέτο, αφήνοντας ελεύθερο το «γήπεδο» του Τύπου στην εταιρεία του Β. Μαρινάκη.

 

ΠΗΓΗ: Sofokleousin.gr