Ολονύχτια αναμένεται να είναι και απόψε η μάχη των πυροσβεστών στο μέτωπο της φωτιάς που για περισσότερες από 30 ώρες καίει στον Κάλαμο. Η Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα οι περιοχές Κάλαμος, Βαρνάβας και Καπανδρίτι, βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Οι προσπάθειες όλων επικεντρώνονται στο να περιορίσουν τη φωτιά για να μην περάσει στο Γραμματικό, μέχρι να ξημερώσει και να αναλάβουν δράση και πάλι τα εναέρια μέσα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Πρόκειται για μια οικολογική καταστροφή που ακόμη δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Η ατμόσφαιρα, όχι μόνο στην περιοχή που πλήττεται, αλλά και πέρα από το κέντρο της Αθήνας είναι αποπνικτική από τον καπνό που έχει σκεπάσει τον ουρανό.

Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται προς την πλευρά του Καπανδριτίου, όπου η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα με δυτική κατεύθυνση, μέσα σε μια χαράδρα. Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν ενισχυθεί, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, και κυρίως στο μέτωπο του Καπανδριτίου, με στόχο να περιορίσουν την εξέλιξη της μέχρι τις πρωινές ώρες όποτε θα αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Ήδη δύο κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν καθώς και το μοναστήρι της Ανάληψης, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης καθώς η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες καθώς δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν και χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες.

Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου κοντά στον οικισμό Τριάδες, στο δρόμο που οδηγεί από το Καπανδρίτι στον Κάλαμο και εκφράζονται φόβοι ότι θα περάσει απέναντι προς το Πολυδένδρι. Για το λόγο αυτό πυροσβέστες και εθελοντές έχουν στήσει γραμμή άμυνας για να μην περάσουν οι φλόγες που βρίσκονται μέσα στην χαράδρα στην απέναντι πλαγιά.

Νωρίτερα αξιωματικοί, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για το γεγονός ότι είχαν κοπάσει κάπως οι άνεμοι στον Κάλαμο, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν παντού εστίες σε όλη την περιοχή που απλώθηκαν οι φλόγες από χτες το απόγευμα.

 

Στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, έχει πέσει όλο το βάρος των επιχειρήσεων, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι. Οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές καθώς από αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και πρόσθεσε πως
«Το Μικροχώρι και το Μετόχι είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Οι δυνάμεις

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Από αέρος, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Τα αίτια

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.

Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην είσοδο για Καπανδρίτι, και στον κεντρικό δρόμο Βαρνάβα, στο ρεύμα προς την παραλία. Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στη διασταύρωση της Λ. Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων.