Μέχρι αύριο Παρασκευή 18 Αυγούστου θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλουν τα τροποποιημένα έντυπα Ε9 για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την ημέρα εκείνη ξεκινά η επεξεργασία των στοιχείων ακινήτων, με στόχο την ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ουσιαστική επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2017 στις 29 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε χθες, η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 του οικονομικού έτους 2017 κλείνει την προσεχή Παρασκευή στις 11.00 το πρωί και μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών φόρου ΕΝΦΙΑ για το οικονομικό έτος 2017. Παράλληλα δεν θα είναι διαθέσιμη για μερικές ώρες η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018. Συγκεκριμένα η εφαρμογή δεν θα είναι διαθέσιμη μεταξύ 11.00 και 15.00. Ολες όμως οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου, όπως το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, οι υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016, θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Φέτος ο φόρος για την ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και οι υπόλοιπες τέσσερις σε ισάριθμες δόσεις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα με τελευταία δόση στις 31 Ιανουαρίου 2018. Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι για του χρόνου η κυβέρνηση να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ με αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ωστόσο θα είναι ακριβώς το ίδιο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όσα αναμένεται να εισπραχθούν και φέτος.

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα βασιστεί σε ένα σύστημα που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ και το οποίο θα είναι έτοιμο προς το τέλος του έτους. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πλατφόρμας έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν το συγκεκριμένο σύστημα που στόχο έχει την παροχή πληροφόρησης για την αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων δεν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, τότε και το 2018 ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες.

Βασικός στόχος του μέτρου είναι αφενός η επίτευξη υψηλότερης φορολογικής δικαιοσύνης, αφετέρου η αλλαγή του χρόνου επιβολής του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να μη συμπίπτει με τον φόρο εισοδήματος. Επιδίωξη αποτελεί η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ να γίνεται τον Μάρτιο. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εξανεμίζονται. Οι τελευταίοι θα πρέπει να περιμένουν το 2020 και την ενεργοποίηση των αντίμετρων, εφόσον βέβαια επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ.

 

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ